Galériával

2021.12.13. 19:54

Elkészült a békéscsabai piac parkolóháza

Szinte maradéktalanul elkészült a gazdabolt mellett a parkolóház a békéscsabai piac nagyszabású, mintegy 8,2 milliárd forintos fejlesztésének részeként. Jövőre kezdődhet a pavilonsor és a nagybani rész bontása, ahol egy modern pavilonsort és egy oldalt nyitott, fedett vásárcsarnokot építenek egy év leforgása alatt.

Licska Balázs

Darányi István, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. művezetője mutatta a szinte teljesen elkészült parkolóházat. /Fotó: Imre György/

Az utolsó simításokat végzi a kivitelező a parkolóház esetében – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Hozzátette: többek között forgalomtechnikai munkák zajlanak, és például hétfőn is táblákat, ráfutásgátlókat szereltek, burkolati jeleket festettek a szakemberek. A tervek szerint jövő év elején adnák át a parkolóházat, ezt követően kezdődhet meg a használatbavételi engedélyezési eljárás.

A vasbeton szerkezetű, csaknem 5000 négyzetméter alapterületű és több mint 7 méter magas parkolóház három szinten – a földszinten és a két emeleten – csaknem háromszáz autót fogadhat. A lépcsőház mellett két személyfelvonót, liftet is kialakítottak. Érdekesség, hogy a tetőn mozgásérzékelők révén kapcsolódik fel a lámpa, valamint ide telepítették a napelemes rendszert.

– A parkolóház esetében a látszóbeton felületeket érdemes kiemelni, mert ezek kivitelezése rendkívül nagy technológiai fegyelmet és kiemelkedő minőségű anyaghasználatot követel meg – ecsetelte, hozzátéve: a végeredmény önmagáért beszél, mivel rendkívül jól sikerültek a felületek. Ismertette, hogy a Szabó Dezső utcai parkolóház építésével párhuzamosan a Kétegyházi úton, 9000 négyzetméteren nagybani piac valósult meg.

Immár befejeződtek az elektromos, térvilágítási, vízellátási és szennyvízelvezetési munkák, térburkolatot kaptak az utak, parkolókat alakítottak ki, kerítést építettek. A fejlesztés részeként zöldfelületeket alakítottak ki, a csapadékvíz elvezetését szintén megoldották, valamint hat szociális konténert telepítettek. A műszaki átadás-átvételi eljárás a napokban sikeresen lezárult, a használatbavételi engedély ezt követően érkezik meg.

– A piac nagyszabású, térségi vásártér kialakítását célzó fejlesztése ezzel nem ér véget. A tervek szerint a kivitelezőnek januárban, februárban adnák át a mostani nagybani piac munkaterületét, és a beruházás teljesen 2023 első negyedévében fejeződik be – emelte ki dr. Sódar Anita ügyvezető.

Az immár felújított terület melletti, ugyancsak piacként szolgáló területen az önkormányzati tulajdonban lévő létesítmények elbontását követően egy vadonatúj, vasbeton szerkezetű, oldalt nyitott, fedett csarnokot építenek a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel és elárusító helyekkel együtt. Több mint 6000 négyzetméter alapterületű és csaknem 7 méter magas lesz. Az épületet körbekerítik, hogy zárható legyen, a tetőre pedig napelemek kerülnek. A meglévő és elavult pavilonsorra szintén bontás vár, a helyén 250 négyzetméteren modern pavilonsor készül.

Új, korszerű városrész születik

 

Új, modernizált városrész születik Békéscsaba szívében – ezt emelte ki egy korábbi sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Hanó Miklós alpolgármester és Opauszki Zoltán tanácsnok a piac fejlesztésével kapcsolatban, amire a Modern Városok Program keretében kapott lehetőséget Békéscsaba.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita sorolta: teljesen átépítik a Szabó Dezső utcai közterületet a készülő csarnok és a parkolóház között érintett szakaszon. Több mint 200 méteren korszerűsítik az utat, 97 parkolót alakítanak ki, két zebrát létesítenek, modern közvilágítás készül, de a járdák és a zöldfelületek szintén megújulnak. A leendő csarnok határoló területeit a szükséges helyeken és mértékben alakítanák át. Az Illésházi utcában parkolósáv készül, 13 párhuzamos parkolóhelyet jelölnek ki, a meglévő vásárcsarnok melletti Piactér utcában pedig csaknem 100 méteren korszerűsítik az utat és 29 parkolóhelyet alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában