Videóval

2021.12.31. 06:45

Elbontották a csabai hotelt, de akad még feladat

Bár az egykori Körös Hotel épületét elbontották a Kossuth téren, továbbra is zajlik a munka a területen. A városi közgyűlés ülésén a minap úgy döntöttek: az önkormányzat megigényli a magyar állam tulajdonában lévő ingatlant, hogy közterületet, parkot alakítson ki.

L. B.

A gépek és a szakemberek csütörtökön is folyamatosan dolgoztak a Kossuth téren /Fotó: Imre György/

A munkálatokkal megbízott cég feladata az, hogy elbontsa a többemeletes hotelt, valamint a hozzá tartozó földszintes épületet az alépítményekkel, alapokkal együtt – ismertették a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél. Ezt követően elviszik a bontási hulladékot, rendezik a terepet, továbbá a keletkezett gödröket betemetik földdel. Elmondták: a munkálatok a rendelkezésre álló engedély és a hozzá tartozó dokumentáció alapján haladnak. Eddig a hotel felépítményét, valamint a hozzá tartozó földszintes épület fel- és alépítményét bontották el, azaz összességében az építmények jelentős részét, miközben folyamatosan viszik el a törmelékeket, a hulladékokat.

A munka során kihívást jelent, hogy az alap feltárásakor eltérést fedeztek fel ahhoz képest, hogy miként tervezték és miként alakították ki – mind minőségben, mind szerkezetében – az alaptesteket. Ráadásul van egy, az ingatlannal egybeépült másik épület is, amely megmarad. Hangsúlyozták, hogy a bontás során óvatosságra van szükség, figyelnek a közös falakra és a közös alapozásra, hogy a másik épületben ne keletkezzen kár. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő korábban sajtótájékoztatón jelezte, hogy a 2000 négyzetméteres területet rendezett állapotban kell átadnia a vállalatnak. Ezt követően a magyar államtól térítésmentesen az önkormányzathoz kerülhet az ingatlan. Elindított egy párbeszédet, egy társadalmasítást a Hatvanezer Fa Egyesülettel, valamint a városvédő és városszépítő egyesülettel közösen, és a helyiek annak örülnének, ha zöld terület lenne a Körös Hotel helyén.

Parkot álmodtak a Kossuth térre

A közgyűlés elé minap került anyag szerint a magyar állam célkitűzése az volt, hogy a Körös Hotel megvásárlása, majd bontása után rendezett területet hozzanak létre. Az önkormányzat most egy kérelmet nyújt be, hogy ingyen megkaphassa az ingatlant. Szarvas Péter polgármester jelezte: egy, a környezetbe illő parkban gondolkodnak, amely takarékosan, költséghatékonyan kialakítható és fenntartható. Gregor László önkormányzati képviselő egy olyan zöldterületet látna szívesen, ahol a kulturális központba és a múzeumba érkezők is megpihenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában