Honvéd kadétok

2021.12.09. 16:07

Együttműködési megállapodást kötött a csabai iskola és a Magyar Honvédség

Együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetni kívánt honvéd kadét programról, jelentették be az érintettek csütörtökön délelőtt, a BSZC központi épületében.

B.O.

Malatyinszki Péter, Mucsi Balázs és Lipták József ismertette a honvéd kadét programot /Fotó: B. Á./

Fotó: Bencsik_Adam

Mint elhangzott, a három szintből álló program a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza, tudatosítva a haza szeretetének és védelmének fontosságát. A Kemény Gábor iskolában a honvéd kadétok az első szinten kezdenek, így közismereti képzésben vesznek részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak. Mindezek mellett számos egyéb ismeretre is szert tesznek: elsősegélynyújtás, terepen való tájékozódás, táborozási ismeretek vagy akár önvédelem. A fiatalok tanulmányaik alatt pedig ösztöndíjat is kaphatnak.



– Alapvető cél a hazafias nevelés – foglalta össze Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Hozzátette, a zászlóalj feladata, hogy ebben segítse, támogassa az iskolát. – Itt nem arra kell gondolni, hogy a katonák majd órát adnak, hanem mindezek megvalósítását támogatják, de szabadidős tevékenységekben, például különböző, a honvédelemhez kötődő túrákban, eseményeknél, emlékhelyek-, vagy laktanyalátogatásoknál, a szállításban, és ezek szervezésében is segítünk – részletezte.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, intézményük és a honvédség kiváló kapcsolatával kezdte, kiemelve többek között a közös megemlékezéseket, koszorúzásokat, és az évről évre megrendezett haditornát, melyre több fiatal is a BSZC iskoláiból jelentkezik. Kiemelte: bár az első szintről kezdenek a programban, de nem titkolt céljuk mindezt fejleszteni, és plusz lehetőségeket is biztosítani a diákoknak. Malatyinszki Péter, az iskola igazgatója az együttműködés előzményeit ecsetelte, majd ő is kitért arra, hogy az intézmény a későbbiekben szeretne feljebb lépni a programban, és az ágazati képzést is bevezetnék. Ebben többféle természettudományi, informatikai, elektronikai és műszaki ismereteket is elsajátíthatnak majd a tanulók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában