Koronavírus Békésben

2021.12.14. 13:22

Dr. Vincze Gábor: a harmadik oltás a legjobb életbiztosítás Békésben is

Rendkívül fontos a harmadik, megerősítő oltás felvétele, hiszen ez a legjobb életbiztosítás a koronavírussal szemben – hangsúlyozta dr. Vincze Gábor címzetes egyetemi tanár, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kar dékánja, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke a Békés Megyei Kormányhivatal oldalán olvasható interjúban.

BMH

Illusztráció: Shutterstock

A szakember elmondta, elkeserítő a közösségi médiában zajló, járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kommunikáció.

– Tisztelet a kivételnek, de a témában teljesen laikusok, bárminemű szakmai képzettség, tényleges ismeretek nélkül „mondják meg a tutit”, tévútra vezetve befolyásolható embertársaikat, s gátolva ez által a hatékony védekezést. Számos nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemben az egyetlen hatékony és hatásos fegyver az oltás: éppen ezért nagyfokú felelőtlenség ezt megkérdőjelezni vagy ennek az ellenkezőjét híresztelni. 

A világ legrégebbi, folyamatosan kiadott orvosi akadémiai folyóirata, a Massachusettsi Orvosi Társaság által kiadott The New England Journal of Medicine december 8-ai online verziójában jelent meg egy, az izraeli adatokat feldolgozó tanulmány, amely szerint a harmadik, megerősítő oltással beoltott személyek esetében 90 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy belehalnak a fertőzésbe, illetve annak szövődményeibe, szemben azokkal, akik még csak két oltásban részesültek – fogalmazott dr. Vincze Gábor.

Dr. Vincze Gábor

Hangsúlyozta, amerikai kutatások által igazolt tény, hogy azok, akik nem kaptak oltást 4,5-szer nagyobb eséllyel kapják el a vírust, tízszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, esetükben súlyosabb lefolyású a betegség és 11-szer nagyobb eséllyel halnak bele, mint oltott társaik. Az oltatlanok esetében nagyobb a maradandó vagy hosszú távú tüdőkárosodás, illetve a poszt-COVID szindróma kialakulásának veszélye is. 

– Mára az is bizonyított, hogy a harmadik oltás elengedhetetlen, kiemelten fontos a rendkívül fertőző és veszélyes új variáns az Omicron legyőzésében. Több vizsgálat is igazolta, hogy a harmadik oltás után egy hónappal, olyan az immunrendszer védekezése az Omicronnal szemben, mint az eredeti, vuhani törzs esetében a második oltást követően. Azt természetesen senki nem állította, hogy a harmadik oltás minden esetben száz százalékos védelmet biztosít, de a fentiek tükrében az mindenképpen elmondható, hogy a betegség lefolyása nem válik tragikussá. A harmadik oltás tehát egy olyan életbiztosítás, amely szinte nullára csökkenti a halálos szövődmények veszélyeit – nyomatékosította.

Kérdésre válaszolva elmondta, olyan gyógyszer vagy vakcina nincs, aminek esetlegesen ne lehetne mellékhatása. – Vallom, s az orvosi esküm alapján a lelkiismeretem is azt diktálja, hogy inkább kezelhető, gyógyítható beteg legyek, mint halott! Ezért jobb, ha nem a lélegeztetőgépre, hanem a harmadik oltásra bízzuk az életünket – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában