Adományok

2021.12.21. 17:27

Diákok is segítették a gyulai állatotthont

Átadták a gyulai Állatotthon Alapítvány számára gyűjtött, állateledelből álló adományokat a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium diákjai kedden délelőtt. A fiatalok kezdeményezéséhez csatlakozott dr. Görgényi Ernő polgármester is, aki szintén segítette az akciót.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

A diákok alulról jövő kezdeményezésére immáron negyedik alkalommal tartottuk meg az adománygyűjtést az iskolában – fogalmazott az átadás kapcsán Bengery Zsoltné intézményvezető. Mint elmondta, a segítség természetesen csak csepp a tengerben, de nagyon fontosnak tartja, hogy tanulóik és az iskola diákönkormányzata is kiemelt kérdésként tekint az állatvédelemre.

– Úgy gondoljuk, hogy mindez nagyban hozzájárul a szemléletformálás erősítéséhez, a megfelelő gondolkodásmód kialakításához – tette hozzá a szakember.

Az adományokat a gimnázium épülete előtt adták át Tölgyesi Anikónak, a gyulai Állatotthon alapítójának és vezetőjének. A fiatalok mellett dr. Görgényi Ernő polgármester is csatlakozott a kezdeményezéshez, jelentős mennyiségű állateledellel járult hozzá az akcióhoz.

A diákoknak köszönhetően bizakodhatnak, hogy egyszer talán olyan szintre kerül az állatvédelem, amelyen lennie kellene /Fotó: Imre György/

– Nagyon örülök annak, hogy a diákok ezt is fontosnak tartják, és évek óta kezdeményeznek jótékonysági akciókat. Minden elismerés megilleti ezért őket. Éppen ezért természetesnek tartottam, hogy segítsem a programot – hangsúlyozta.

Az átadáson jelen lévő három diák Dani Panna, Bíró Dorottya Emma és Szák Zselyke Zsuzsanna lapunknak elmondták, nagyon lényegesnek tekintik, hogy támogassák az alapítványt és rajtuk keresztül segítsék az állatokat.

– Talán így december környékén a kutyák sorsa még nehezebb, ezért fogtunk össze, és igyekeztünk a magunk módján egy kicsit hozzájárulni a szervezet munkájához – tette hozzá Dani Panna.

Tölgyesi Anikó, a gyulai Állatotthon alapítója és vezetője kérdésünkre kifejtette, létesítményük több mint egyhektáros területen fekszik, ahol jelenleg 287 kutya él.

– Kisebbek-nagyobbak, fiatalabb-idősebbek, mindegyiküknek segítünk – fogalmazott Tölgyesi Anikó. Mint elárulta, amikor mintegy huszonhat éve elkezdtek az állatvédelemmel foglalkozni, nagyon bíztak abban, hogy minden jól fog működni, sokan segítik majd őket, de rengetegen nem úgy álltak, nem úgy állnak a kérdéshez, ahogy várni lehetett volna.

– Sajnos elszomorító, ahogy  ma is sokan tartják a kutyáikat. Az állatvédelmi kultúrán még rengeteget javítani való akad, rendet kell tenni a fejekben – folytatta a gondolatot. 

– A legnagyobb feladatot számunkra nem is feltétlenül a napi munka, hanem a szemléletváltás erősítése jelenti. A karácsonyis diákok akciójáról szólva kiemelte, reményt keltő, hogy vannak olyan fiatalok, akik minden évben gondolnak rájuk, gondolnak az állatotthonban élő állatokra, és a felnőtteket is ösztönzik.

– Nekik köszönhetően bizakodhatunk, hogy egyszer talán olyan szintre kerül az állatvédelem, amelyen lennie kellene. Nem lesznek felelőtlen szaporítások, nem dobnak az utcára megunt, megöregedett állatokat – vélekedett.

Tölgyesi Anikó a Karácsonyi János iskolába járó fiatalok négy éve tartó akciója mellett más kedvező jelekre is felhívta a figyelmet.

– Nagyon érdekes, hogy két hónapja egyre többen érdeklődnek nálunk, egyre többen szeretnének örökbe fogadni kutyákat – fogalmazott az állatotthon vezetője. Mint mondta, nagyon pozitív tapasztalataik vannak, amikor elmennek egy-egy örökbefogadóhoz, akik között rengeteg a fiatal. – Amit ígérnek azt betartják, jó körülmények között nevelik a kutyákat. Találkozunk velük az állatorvosnál, oltatják, ivartalanítják az állatokat. Valami történt, valami jó irányban mozdult el, és reméljük, hogy ez tovább folytatódik. Mindez azért is fontos, hiszen sajnos még mindig vannak olyan gazdák, akiktől a rendőrség segítségével kellett állatokat kimenteni, mert olyan méltatlan körülményeket biztosítottak számukra. Az említett örökbe fogadóknak is köszönhetően viszont talán elkezdődött valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában