Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

2021.12.18. 15:25

Az olvasást népszerűsíti a békési szervezet

A könyvolvasás megőrzése és népszerűsítése érdekében indított közös programot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezete, valamint a helyi szociális szolgál­tatóközpont a közelmúltban. Az akció részeként először a Derűs házba juttatott el számos kötetet a KÉSZ, de később valamennyi szociális foglalkoztatóba, klubba és a hajléktalanszállóra is visznek majd a könyvekből.

P. G.

Számos könyv érkezett a békési Derűs házba, melyeknek a klubok hasznukat vehetik /Fotó: Bencsik Ádám/

Az előzmények közel öt évvel ezelőttig nyúlnak vissza, amikor leégett a Háromszéken található kommandói iskola, a lángokkal pedig odavesztek az intézményben található kötetek is. Ekkor kezdtünk könyveket gyűjteni a számukra – nyilatkozta hírportálunknak dr. Pálmai Tamás. 

A KÉSZ békési szervezetének képviselője elmondta, nagyon sokan, köztük Árpási Zoltán, lapunk korábbi főszerkesztője is támogatta az akciót, több doboz gyönyörű kötetet ajánlott fel a jó ügy érdekében. A konkrét programrész lecsengett, könyvadományok azonban továbbra is érkeztek. A KÉSZ ezek után vitt a kötetekből kistelepülések iskolájába, illetve például a mozgáskorlátozottak könyvtárába is. A közelmúltban Árpási Zoltán újabb gyönyörű könyveket vitt el a KÉSZ-hez.

Forrás: shutterstock.com

– Ekkor, a vele folytatott beszélgetés során merült fel, hogy mi lenne, ha a helyi intézményeket, szociális foglalkoztatókat, klubokat szólítanánk meg – tette hozzá dr. Pálmai Tamás. Elsőként a békési Derűs házat kerestük meg, ahol foglalkoztató és fogyatékossággal élők klubja is működik a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ fontos telephelyeként. Balog Gáborné textilművesnél, a ház egyik motorjánál nyitott fülekre talált az elképzelés.

A szakember elmondta, hogy korábban is vittek be könyveket az intézménybe, amit jól fogadtak az ott dolgozók, szívesen forgatták azokat. Így az Árpási Zoltán által felajánlott könyvek jelentős részét vitték el a Derűs házba, közben pedig Dimitrov László, a KÉSZ régi támogatója is újabb adományt vitt el a szervezethez, és még a régi gyűjtésből is vannak kötetek. Az akciót így tovább gondolták, és a városi foglalkoztatókba, idősklubokba és a hajléktalanszállóra is visznek majd a könyvekből. Sőt, Balog Gáborné ötletére várhatóan a városi nagyrendezvények idején is kölcsönözhetővé vagy hazavihetővé tesznek majd könyveket.

– Bízunk abban, hogy a mai internetes világban is él és működik a Gutenberg-galaxis, és igenis sokan szeretnek még papíralapon is olvasni – fogalmazott a KÉSZ helyi képviselője. A kötetek tematikája egyébként széles skálán mozog, a kalandregényektől az ifjúsági irodalmon keresztül a csodálatos erdélyi témájú albumokon át a történelmi, földrajzi alkotásig nagyon változatos alkotásokat vehetnek kézbe az érdeklődők. – Az első visszajelzéseket látva biztosak vagyunk abban, hogy a könyvek jó helyre kerültek – hangsúlyozta dr. Pálmai Tamás.

Az adományok egy korábbi időszakot idéztek meg

Pásztorné Komáromi Zsuzsa, a Derűs ház varrónője hírportálunk kérdésére elmondta, nagyon örültek az ajándéknak. – A könyvek, az olvasás az elmúlt években kicsit háttérbe szorult, az adománynak köszönhetően visszacsöppenhettünk a tíz-tizenöt esztendővel ezelőtti időszakba, vagy kicsit talán régebbre is – tette hozzá. – A könyveknek köszönhetően nemcsak az interneten lógunk, hanem újra érezzük a könyvek illatát, újra olvasunk. Pásztorné Komáromi Zsuzsának egyébként Wass Albert a kedvence, de a könnyedebb regényeket is szívesen forgatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában