Békés megye

2021.12.07. 11:30

Az M44-esről kérdezett Dankó Béla a parlamentben

„Mikorra fejeződik be az M44-es gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építése”? címmel nyújtott be kérdést dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez Dankó Béla országgyűlési képviselő.

P. G.

Dankó Béla fontos beruházásról kérdezett

Dankó Béla hétfőn a parlamentben elmondta, a színvonalas közúthálózatba bekapcsolódó települések és térségek gazdasága a fejlesztéseknek köszönhetően megélénkül, és vonzóbbá válnak a munkahelyeket teremtő beruházók számára.

– A kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően választókerületemben az elmúlt időszakban többek között átadták az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabáig tartó útszakasza – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette. ezidáig tehát

az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig tartó több mint 120 kilométeres gyorsforgalmi útból eddig összesen 79 kilométer épült meg.

Nem régiben Tiszakürt és Tiszaug között pedig újabb 3,2 kilométeres szakaszt adták át. A Kecskemét és Tiszakürt közötti rész pedig három ütemben fog megvalósulni.

– Egy ilyen mértékű útfejlesztés jelentős változást hozhat a településen élők életében, hiszen a megyeszékhely és vonzáskörzete soha nem rendelkezett ily korszerű, kiépített úthálózattal, ugyanakkor a turisztika fejlődését is segítheti, hiszen a térségbe érkező turisták is örömmel látogatnák a sok helyen még érintetlen természeti látnivalókkal csalogató vidéket – fogalmazott.

 

Schanda Tamás államtitkár, miniszterhelyettes válaszában elmondta,

az M44-es gyorsforgalmi út megvalósításával 2×2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés jön létre az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsaba felé.

– Az út teljes megépítésével nemcsak Békéscsabát kötjük be a gyorsforgalmi úthálózatba, hanem három kelet-magyarországi megye gyors és biztonságos közúti összeköttetése is megvalósul – hangsúlyozta. A több mint 120 kilométeres útból 2019-ben elkészült a Tiszakürt és Kondoros közötti 61 kilométer, 2020-ban pedig a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakasz.

Zajlik a Lakitelek-Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakasz kivitelezése, átadása az új Tisza-híddal együtt idén év végére várható.

A Szentkirály-Lakitelek közötti 4,6 kilométes szakasz is épül, befejezése a kapcsolódó elkerülővel, a szükséges útfelújításokkal, és a kerékpárút-építéssel 2024. első negyedévében várható. A Kecskemét-Szentkirály közötti 32,2 kilométeres szakasz esetében a kivitelezési munka 2022 tavaszán megkezdődhet, a forgalomba helyezést 2025 közepére tervezik. Az M44 kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítanak a szakaszos átadásra. Így amint elkészült egy-egy rész, a lehető leghamarabb átadják a forgalom számára.

Kapcsolódó cikkünket IDE KATTINTVA olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában