Békéscsaba

2021.12.28. 06:45

A városfejlesztéshez kerül a CsabaPark

Az eddiginél hatékonyabban, az erőforrásokat maximálisan kihasználva, magasabb színvonalon üzemelteti majd a CsabaParkot a városfejlesztési nonprofit kft. a következő évtől – hangsúlyozta dr. Sódar Anita ügyvezető a városi közgyűlés minap tartott ülésén, amelyen tárgyalták a cég üzleti koncepcióját. Több attrakció készül most – a drótkötélpályától a mászótoronyig –, és azokat rövidesen, várhatóan 2022 második felében vehetik birtokba a látogatók.

Licska Balázs

A tapasztalatok alapján egyre népszerűbb, egyre több látogatót vonz a CsabaPark /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Hanó Miklós alpolgármester emlékeztetett, a CsabaPark fejlesztésével három célt fogalmaztak meg. Egyrészt, hogy legyen egy olyan szabadidős park, ahol lehet pihenni, sétálni, futni, játszótérre vinni a gyermekeket. Másrészt, hogy ápolhassák a hungarikum csabai kolbász hagyományait, és ezzel kedvezzenek a turistáknak. Harmadrészt, hogy kialakítsanak egy olyan rendezvényhelyszínt, amely a kolbászfesztivál otthona is lehet. 

Szarvas Péter polgármester hozzátette: a CsabaPark sokféle szolgáltatást nyújt. Az egyik része ingyenes, ilyen a játszótér, a futópálya, a másik része pedig fizetős, ilyenek a létrejött épületek, az étterem, a húsüzem és a húsbolt, amelyeknek profitot kell termelniük. 

Bizakodó, hogy a koncepcióban megfogalmazottnál­ nagyobb bevételre tehet szert a CsabaPark, és hogy olyan időszak következik, amikor lehet rendezvényeket tartani. 

Opauszki Zoltán tanácsnok azt mondta: azzal, hogy a városgazdálkodási kft. felel majd a zöld felületekért és a játszóterekért, gondozottabbak lehetnek a területek, nőhet a színvonal. Úgy véli, el kell dönteni, hogy szabadidős parkként vagy turisztikai célpontként tekint a város a CsabaParkra. 

Nyáron 20 százalékkal nőtt 2019-hez képest a vendégéjszakák száma Békéscsabán, a marketingben előre lehet lépni. 

– A CsabaPark egyre népszerűbb, a látogatók száma növekszik, és a kolbászfesztivál ideje alatt remekül vizsgázott – fogalmazott dr. Sódar Anita. A leendő üzemeltető, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője hangsúlyozta: bár egészként kell kezelni a CsabaParkot, el kell különíteni azokat a részeket, amelyek bevételt termelnek, valamint azokat, amelyek nem. Javítanák a hatékonyságot, és ugyan jövőre veszteséggel számolnak, az a cél, hogy rentábilis legyen a működés. 

Összhangba hoznák az üzemeltetést a fejlesztésekkel, és olyan pályázatokat keresnek, amelyek segítik a költséghatékony működést. Gondolkodnak raktárként szolgáló létesítményekben, a zöld felületek fejlesztésében, családbarát beruházásokban, figyelembe véve a helyiek igényeit is. Új honlapot készítenek, amely folyamatosan frissül hírekkel és újdonságokkal, és követnék a látogatók észrevételeit, illetve a közösségi portálon is megjelenne a CsabaPark. 

Nagyobb hangsúlyt fektetnének a marketingre, a reklámra, együttműködve a turisztikai egyesületekkel is. 

Úgy véli, óriási, eddig kihasználatlan lehetőség van a CsabaParkban. Az étterem eddig a déli menüztetésre és a rendezvényekre koncentrált csak. A húsüzem manufaktúraként működhetne, prémiumkategóriás termékeket kell előállítani. A kolbászfesztivál mellett több nagy rendezvényt kell szervezni. Jövő év tavaszán készülnek el a turisztikai attrakciók – a tansípálya, a hófánkcsúszda, a mászótorony, a drótkötélpálya –, és a kalandpark egyedülálló lesz, hiszen a térségben nincs ilyen. 

Sportolásra is alkalmas lehet

Az aktív turisztikai elemek egy része hamarosan elkészül, ezt követően indul a használatbavételi eljárás, illetve speciális felszereléseket kell beszerezni. Az elemeket megfelelően képzett szakszemélyzet üzemelteti majd – hangsúlyozta dr. Sódar Anita Opauszki Zoltán kérdésére. 

Fülöp Csaba felvetette, hogy a csarnok akár sportolásra, edzésre is alkalmas lehet, ha a felület megfelelő burkolatot kap. Erre az ügyvezető elmondta, hogy árajánlatokat kérnek be, és ha lehet, önerőből meglépik ezt a fejlesztést, ha pedig nem, akkor pályázati lehetőséget keresnek. 

Csányi Illés jelezte, szükség lenne további parkolóhelyek kialakítására a Körte sori oldalon. Valóban szükség lehet a bővítésre – fogalmazott dr. Sódar Anita –, mivel előfordul, hogy a Körte soron és a Kisfényesi úton állnak az autók, figyelik a pályázatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában