Együttműködés

2021.12.16. 17:15

A nemzetiségeket ünnepelték Eleken

Szűk körben rendezték meg idén a Békés Megyei Nemzetiségek Napi Díszünnepséget az eleki művelődési házban, csütörtökön délelőtt. Az eseményen Szelezsán György polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte: Elek soknemzetiségű kisváros, ahol jó összhangban, békességben élnek egymás mellett, románok, cigányok, németek, szlovákok és persze magyarok.

V. N.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke és Mittag Mónika Éva, a német nemzetiség kitüntetettje /Fotók: Bencsik Ádám/

– Magyarországon, a földrajzi helyzetéből és a történelem viharos és békés időszakaiból is adódóan mindig számtalan nemzetiség élt, és ez az együttélés nem volt mindig felhőtlen. De talán kijelenthetjük, hogy mindannyian tanultunk a múlt hibáiból és bűneiből, és ma már igyekszünk közös életünket minden nemzetiség szokásainak és hagyományainak tiszteletben tartásával folytatni, sőt indentitásuk és hagyományaik megőrzése érdekében a lehető legtöbb segítséget megadni. Úgy gondolom, mindannyiunkat összeköt a hazánk, vidékünk, településeink szeretete, valamennyien itt születtünk, itt szeretnénk élni, még ha anyanyelvünk és szokásaink különböznek is. Sokkal több bennünk a közös, mint a különbség – hangsúlyozta a polgármester. A városvezető beszédét Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnökének beszéde követte, aki úgy fogalmazott: Békés megye a harmadik legfontosabb megye a nemzetiségek szempontjából, Baranya és Pest után.

Mintha Békés megye leképezné kicsiben az egész Kárpát-medencét. A megye nemzetiségei az elmúlt 300 évben, kiváló együttműködésben, egymás kultúráját megismerve, egymást segítve éltek, és hoztak létre egy olyan kulturális szövetet, identitást, amely ma is éppen ugyanolyan erős. Hiszem azt, hogy ez a fajta sokszínűség, amely a múltban ilyen egységet tudott alkotni, a jövőben is tovább él velünk.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője beszédében kiemelte, Békés talán az ország legsokszínűbb megyéje, hiszen németek, szlovákok, szerbek, románok, lengyelek, ukránok és romák egyaránt jelen vannak és minden fórumon képviseltetik magukat. Hozzátette: a magyar kormány kiemelt értékként tekint a nemzetiségeire, jelentős nagyságrendű összegekkel támogatja őket, és a jogszabályi kereteket pedig a tapasztalatokhoz, és igényekhez igazítja.

– Napjainkban még erősebben keressük a kapaszkodóinkat, melyek bennünket Kárpát-medencei népeket összekötnek. Minél erősebb a külső nyomás, annál jobban ragaszkodunk a velünk hozott, jól ismert és közösséget formáló helyi értékeinkhez, hiszen a nemzetiségi hagyományaink, kultúránk és vallásunk sokkal közelebb van egymáshoz, mint ami esetleg elválaszthat minket. Az összetartozás érzése valódi erőt adhat a továbbiakra. Kijelenthetjük, hogy a nemzetiségek tagjai szerencsések, hiszen két kultúrában és közösségben is otthonosak, ugyanakkor a felelősségük is nagyobb, hogy megőrizzék és átadják ezt az örökséget – mondta el Tircsi Richárd. Aki szerint a nemzetiségi napok nagyszerű kulturális értékeket nyújtanak, ugyanakkor a jövőre vonatkozóan is igen hasznosak, mélyülnek a közösségi kapcsolatok, és tervek születnek a még eredményesebb együttműködésre.

A beszédeket követően, a korábbi járványhelyzet miatt a tavalyi kitüntetéseket is most adták át. Az előző esztendő szlovák nemzetiség kitüntetettje a kétsopronyi "Horenka" Szlovák Hagyományőrző Népdalkör, a német nemzetiség kitüntetettje Mittag Mónika Éva, a román nemzetiség kitüntetettje dr. Petrusán György, a roma nemzetiség kitüntetettje pedig Sztojka Tibor lett. Ezután a szlovák, román, német és roma táncbemutatók következtek, majd az idei év díjazottjai vehették át az elismeréseket. Így 2021-ben a német nemzetiség kitüntetettje Ottlakán Ottó Györgyné, a lengyel nemzetiség kitüntetettje Péter Erika, a román nemzetiség kitüntetettje a Pro Musica Román Kórus, a roma nemzetiség kitüntetettje Szécsi Zsolt, míg a szlovák nemzetiség kitüntetettje Zelman Ferenc Pál lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában