Tessedik Sámuel

2021.12.29. 14:09

A nagy változásokat hozó lelkészre emlékeztek Szarvason

Tessedik Sámuel evangélikus lelkész, pedagógus, pedagógiai és gazdasági szakíróra emlékeztek hétfőn Szarvason, halálának 201. évfordulóján.

Vásári Erzsébet

Megtudtuk, az esemény immár hagyománnyá vált a karácsonyi ünnepkörben a településen, ilyenkor még a harangok is másként kondulnak az Evangélikus Ótemplomban. Tessedik halálának napján, december 27-én ugyanis 17 óra 42 perckor szólalnak meg elsőként 1742-es születési évének tiszteletére, majd 18 óra 20 perckor újra megkondulnak 1820-ban bekövetkezett halálára emlékezve. 

Elmondta, tíz éve volt az első ilyen megemlékezés Szarvason. Sokan keresték már Tessedik Sámuel keresztelőjének bejegyzését, kutatva élete után, azonban lelkész édesapja vélhetően fia születéséből fakadó hatalmas örömében elfelejtette azt feljegyezni. 

Máig nincs írásos nyoma, azonban szarvasi szolgálatáról számos feljegyzés megtalálható. Ezekből kiderül, hogy 25 évesen érkezett a településre az akkori Csabáról, ekkor kezdte meg 53 évig, egészen a haláláig tartó lelkészi szolgálatát. Utóbbinak pedig meghatározó és átformáló hatása volt Szarvas lakosságának lelki, szellemi és gazdasági életében.

Lázár Zsolt evangélikus esperes idézett gyertyagyújtás után újító elődjének életéből /Fotók: Babák Zoltán/

Persze ebben az időszakban az egész országban folyamatban volt egyfajta változás, ami előbb-utóbb elhozta volna Szarvasra is a tankötelezettséget és az iskolák fejlődését, de a környező településeken, ahol nem volt jelen Tessedik, teljesen más irányba mentek el és másként fejlődtek. Náluk azonban a lelkész törekvéseinek hatása évszázadokkal később is tapasztalható és látható például a helyi iskolák, a mezőgazdaság, és a hozzá kapcsolódó tudományok tekintetében. 

Lázár Zsolt elmondta, Tessedik Sámuel halála előtt tíz évvel írta meg saját életére visszaemlékező gondolatait, amelyekből máig sokat és sokan idéznek.

A megemlékezés Tessedik szobránál mécsesek elhelyezésével zárult a második harangszó pillanatában. Végül megtudtuk, különleges év lesz 2022 Szarvason, hiszen Tessedik születésének 280., a város újratelepítésének pedig 300. jubileumát ünneplik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában