Szezon

2021.12.17. 06:45

A Mozart slágertermék a krumplik világában Békésben

Eljött a déligyümölcsök szezonja, a piacokon és az üzletekben a mandarin, a narancs és a banán a listavezető, a magyar alma tartja velük a versenyt. A zöldségek közül a burgonyát, a savanyú káposztát és a vöröshagymát vásárolják a legtöbben. A tavalyihoz képest megugrottak a zöldség- és gyümölcsárak, így inkább többször vesznek kevesebbet az emberek.

Ny. L.

Többféle burgonyából lehet választani a Mezőkernél is, a képen Pavló Mariann eladó /Fotó: Bencsik Ádám/

Elmaradt a várttól az idei magyar burgonyatermés, és ez látszik a fogyasztói árakon. Az importkrumpli olcsóbb, mint a hazai. Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, vannak, akik ragaszkodnak a magyarhoz, sokan csak az árat nézik, és akadnak, akik a drágább, de legmagasabb minőséget képviselő francia, mosott Mozart burgonyát vásárolják. Elmúlt már az az idő, hogy zsákszámra viszik a krumplit és a vöröshagymát, pedig aki magyar burgonyát akar fogyasztani, érdemes betárolnia. A szakember szerint ugyanis ­valószínűleg nem tart ki február-márciusig a hazai krumpli, már az év végén elfogyhat.

– A narancs most leginkább Görögországból érkezik, a mandarin emellett Olaszországból is – hangsúlyozta Gulyás Tamás. A minőség kiváló, a mandarinok jó része vékony héjú, könnyen pucolható, mag nélküli, édes. Az áremelkedésre jó példa a facsarni való narancs, tavaly 150–180 forint körül alakult kilója, jelenleg eléri a 270–280 forintot. Hozzájárul ehhez a drága euró, a szállítás megemelkedett költsége. A magyar alma forgalma vetekszik leginkább a déligyümölcsökkel. A disznótorok idényében sláger a savanyú káposzta, a legtöbben már készen veszik, ez látszik abból is, hogy nem kiemelkedő a fejes káposzta forgalma. Érdekes, hogy többszörösére nőtt a gyömbér és a gránátalma iránti kereslet.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, a nyersen fogyasztott gyümölcsök, zöldségek mellett egyre gyakoribb, hogy a vásárlók otthon ezeket kifacsarják, turmixolják, sokszor többféléből készítenek ivólevet, mártást, pürét. Kuriózumként megjelent a kígyóuborka ilyen jellegű felhasználása is. Az ünnepi asztalra ajánlhatom például a sült kacsát narancsmártással, a fahéjas sült almát vagy a sült gesztenyét, már az illatuk is csábító. Az aszalványok is egyre közkedveltebbek, ezeket is elkészíthetjük otthon, a gyümölcs- és zöldségcsipszek pedig ételeink ehető díszítőelemei lehetnek.

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere kiemelte, alapanyagban a gyümölcsszezont a birsalma mentette meg. – Apróbbak ugyan a szokásosnál, de sok termett, édesek, illatosak, és ez a pálinkán is érződik – hangsúlyozta Nagy Árpád. – Tűrhetőnek idén a vilmoskörte és a késői szilvák termése mondható, a kajszi és a korai szilvák elfagytak, málna sem volt. Mivel újra adómentes bizonyos mennyiségig a pálinkafőzés, a bérfőzetők szép számban jelentek meg, minden gyümölcsöt felhasználtak, még ha kevesebb is termett.

A tárolásra oda kell figyelni

Akiknek van helyük, télire letárolnak zöldséget, gyümölcsöt. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, a gyümölcsök megfelelő tárolása már a szedéskor elkezdődik. Ugyanis csak akkor alkalmasak erre, ha nem sérültek, betegek, túlérettek. A kisebb méretűek jobban tárolhatók, az almák rácson vagy ládákban. – A páratartalomra nagyon figyeljünk, a hőmérséklet négy fokon a legoptimálisabb – hangsúlyozta az elnök. – Havonta egyszer ajánlatos átválogatni az almát. A körtére is ugyanaz vonatkozik, mint az almára, de itt lehet magasabb a hőmérséklet, 6-8 fok is. A körtét ajánlott kirakni vagy papírdobozba tenni. A diót, mogyorót, esetleg mandulát szellősen szétterítve vagy vászonzsákban tároljuk! Nagyon fontos hogy a raktározás előtt mindig szárítsuk meg a termést­. Hankó János kitért arra, a burgonya tárolására hűvös, sötét helyet érdemes választani. Az ideális hőmérséklet 8-10 fok, ha ennél melegebb vagy párás helyre kerülnek, akkor hamarabb kezdenek kicsírázni, megromlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában