Békéscsaba

2021.11.09. 06:55

Vonatozásra várták a meseházasokat

Harmincöt éves idén a Meseház Nemzetiségi Klubháza. Hétfőn ünnepségsorozat kezdődött ebből az alkalomból, melynek első állomásaként közös, vidám vonatozásra invitálták a tagokat a szervezők. A hagyományőrző szlováksághoz tartozó énekes pávakörösök, a kézimunka-szakkörösök és a pásztorfurulyások is „kidobolták” Békéscsaba utcáin összetartozásuk örömét.

Nagy Szilvia

Élő zene gondoskodott a jó hangulatról az út során /Fotó: BMH/

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, a Békési úti klubház 1986-ban nyílt meg a városi nemzetiségek szolgálatára.

Az épület a népi építkezés jeles példája, a mellette lévő Meseházzal együtt régi utcaképet idéz fel.

– A Meseház és a klubház működése évtizedek óta kiegészíti egymást. A szlovák nemzetiség a legnagyobb létszámú a városban és így a klubban is, harmincöt éve még ennél is több résztvevővel büszkélkedett. Az idők során folyamatosan frissült a csapat, különböző civil szervezetek csatlakoztak hozzá, az ünnepségsorozat részeként majd ők is bemutatkoznak – részletezte Veres Krisztina, aki a zord időre is tekintettel szorgalmasan kínálta a kötelező szívmelegítőt.

Veres Krisztina az ünnepi vonatút állomásait beszéli meg a kisvonat vezetőjével /Fotó: Bencsik Ádám/

A Dottó csak akkor gördült ki a ház elől, miután Zsótér Csaba harmonikás és Schäfer Szilveszter hegedűs muzsikálni kezdett. Dudaszóval köszöntötte utasait, majd bejárta a Baross utcát, a Szent István és a Szabadság teret. Kifutott a Széchenyi utcára, majd visszafelé a Derkovits sor és a Bajza utca felől fordult a Meseház irányába. Egy óra alatt sok-sok emlék felderengett a vonatkocsikban, az ajkak énekre nyíltak. Ment a gőzös, vitte a lányokat-angyalokat, akik bizony „nem szedték a meggyet fedeles kosárba”. A zenészek húzták a „sínalávalót”, a pöfögések között Stír Mátyásné Ilona elmondta, már huszonöt éve a klub és az énekkar tagja, az összetartó és lelkes baráti társaság sok pluszt ad a mindennapjaihoz.

– A dalkörrel annak idején bejártam fél Európát, ma pedig már a közös ebédfőzések, a szlovák dalok, a vetítések, őszinte beszélgetések jelentik az igazi kikapcsolódást – tette hozzá.

Élő zene gondoskodott a jó hangulatról az út során /Fotó: BMH/

Schwertner Józsefné Esztert egykori munkatársa invitálta a Békési útra öt évvel ezelőtt, ahol Veres Krisztina igazi tyúkanyóként fogja össze a csapatot. – Alig várom a hétfőket, a közös főzéseket, száraztészta-készítéseket. Egyformán gondolkodunk, erősítjük, bátorítjuk egymást a bajban, máskor meg örülünk egymás boldogságának. Keretet adnak a mindennapoknak a szüreti bálok, a kenyérlángossütések – részletezte.

A hegedűszón átszűrődött Arnóth Anna és Moka Györgyné hangja is, akik bár a Forgórózsa Hagyományőrző Alkotócsoport tagjaiként jöttek el vonatozni, ugyanolyan önfeledten énekeltek, mint dalkörösök.

Elárulták, szerdánként különböző tájegységek motívumait hímzik, több pályázaton nyertek már, legutóbb Berettyóújfaluban nyílt kiállításuk. Igyekeznek tudásukat barátaikon, családjaikon keresztül tovább örökíteni, a klubház számukra is nagyon sokat jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában