természeti érték

2021.11.20. 09:31

Újabb állomásához ért Békésen a csatorna megújulása

Újabb állomásához érkezett az Élővíz-csatorna környezetének megújulása Békésen – tájékoztatott Kálmán Tibor. A polgármester elmondta, megtörtént a munkálatok megkezdése előtti utolsó egyeztetés és terepbejárás.

P. G.

Forrás: Google map

Jelentős rendezés veszi kezdetét az Élővíz-csatorna városi szakaszán, amelynek célja, hogy úgy a növényzet, mint a vízfelület hosszú távon is a békésiek és a vendégek kikapcsolódását szolgálja. Mint kiemelte, ahhoz, hogy az utókor is élvezhesse ezt a páratlan természeti értéket, szükség van az idős, beteg, balesetveszélyes faállomány cseréjére is.

Hozzátette, ahogy azt már többen is jelezték, egy-egy vihar után egyre több fa dől a mederbe, és jelentős súlyú ágak szakadnak le. – A faállomány megújítása kapcsán számos szakmai és felügyeleti szervezettel egyeztettünk. Elsődleges szempont mindig az érintett területek arculatának védelme volt – fogalmazott. Az eltávolított fák helyett minden esetben őshonos, az éghajlati kihívásokkal szemben is ellenálló fajokat ültetnek ki.

– Ezek a növendék fák nemcsak a mai, de az utánunk felnövő generációk számára is értéket jelentenek majd. Hiszem, hogy az elültetett csemeték óvásával, gondozásával nemcsak a jelenlegi, hanem annál változatosabb, az eredeti állapotokhoz közelebb álló városképet alakíthatunk ki – hangsúlyozta a polgármester.

A beruházás a békési önkormányzat és a KÖVIZIG eddigi partnerségén túl a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége szakmai tudásával is bővült. A napokban a KHESZ szakemberei is részt vettek az egyeztetésen, tanácsaik, útmutatásaik segítségével számos korszerű, ízléses és sokak számára hasznos állandó horgászhelyet is kialakítanak – húzta alá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában