beruházás

2021.11.26. 17:28

Körforgalmat építenek ki Gyulán a sportcsarnoknál

Közel 300 millió forintból alakítanak ki elnyújtott körgeometriájú körforgalmat Gyulán, a 4219. jelű út és a Nürnbergi utca csomópontjában. A munkaterületet átadták a kivitelezőnek, a beruházás várhatóan jövő év őszére készül el.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, fontos, régen várt fejlesztés kezdődhet meg a városi sportcsarnok közelében.

- A csomópontot a belső-törökzugi, a külső-törökzugi lakótelepen és a két terület közötti kertvárosi részen élő több mint négyezer ember használja napi szinten, akár egy-egy napon többször is arra közlekednek – fogalmazott a beruházás jelentőségével kapcsolatban a polgármester. – Törökzugban bölcsőde, óvoda, általános iskola és orvosi centrum is működik háziorvosi és magánorvosi rendelőkkel, gyógyszertárral.

Ebből is látható milyen nagy forgalmú csomópont ez, amit ráadásul jelentős teherforgalmat lebonyolító állami út is keresztez. A csomópontban sok baleset történt, az önkormányzat ezért is kezdeményezte a körforgalom építését.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a városban 2019-ben alakították ki a Béke sugárúti körforgalmat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként, aminek folytatása lesz a mostani beruházás. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, a körforgalomnak köszönhetően sokkal biztonságosabbá, egyben gyorsabbá is válik a közlekedés. Körülbelül egy év múlva több ezer ember kelhet át a csomópontban még biztonságosabb viszonyok között.

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, korábban már több alkalommal is felvetették, hogy szükséges lenne a területen körforgalmat létesíteni. Mint általánosságban kifejtette, akár a városon belüli, akár az elkerülő utakon a körforgalmak megléte nagy mértékben határozza meg az utazás minőségét, a létesítmények ugyanis gátat szabnak a száguldásnak.

Szólt arról, hogy az érintett gyulai csomópontban éppen néhány nappal ezelőtt is történt egy könnyebb sérüléssel járó baleset, amikor egy autó ütközött egy kerékpárossal. Kitért arra, hogy a gyulai elkerülő úton, illetve a városon belül is már több körforgalom segíti a biztonságos közlekedést.

- A mostani beruházás azért is kiemelt fontosságú, mert az érintett állami útnak stratégiai szerepe van a Sarkad, illetve a határ felé történő közlekedés szempontjából, sokan választják ezt a szakaszt.

Dr. Kovács József elmondta, különleges, kissé eltolt, ellipszis alakú körforgalom születik majd, mivel a körülmények erre adnak lehetőséget.

– A körforgalom mindannyiunk biztonságát szolgálja. Ha már egy ember életét sikerül megmenteni, ha egy súlyos balesetet sikerül megelőzni, már betölti a szerepet a beruházás – hangsúlyozta.

Povázsai Pál, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából valósul meg a nettó 288 millió forintos fejlesztés. A körforgalom elliptikus formájú lesz.

A beruházás részeként a körforgalmú csomópont minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhely, és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetés fog készülni, és a közvilágítást is korszerűsítik.

A közút jobb oldalán 3 méter széles, míg bal oldalán 2,75 méter széles öbölben elhelyezett buszmegállóhelyet építenek. A közút mentén, az Ajtóssy utca 9-11-13-15. ingatlanok megközelítésére a közúttal párhuzamosan 3 méter széles aszfalt burkolatú szervizút fog épülni.

A projekt legérdekesebb része

A beruházás különlegessége, hogy a megszokottól eltérően a középsziget nem szabályos kör alakú, hanem a Nürnbergi és az Eötvös utca tengelyéhez igazodó, elnyújtott körgeometriájú lesz.

A munkaterületet pénteken adták át, a beruházás megvalósításának időtartama egy év, de előreláthatólag jövő év őszére átadhatják a létesítményt. A beruházás alatt forgalomkorlátozás várható, ekkor az állami közúton jelzőlámpás módon irányítják majd a forgalmat. A keresztező utaknál elképzelhető időszakos lezárás a gyorsabb kivitelezés érdekében, erről előzetesen tájékoztatják majd a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában