alkotás

2021.11.21. 15:28

Tovább foroghatott a Békés megyei lovasfilm

Befejezéséhez közeledik a megyei lovasfilm forgatása. A Major Gyula rendező és Gyurkó Dániel producer által vezetett kis csapat szerdán éppen a megyénk lovasköz­pontjának számító Mezőhegyesen rögzített újabb felvételeket és készített riportokat a várhatóan jövő tavaszra elkészülő alkotáshoz.

Papp Gábor

– A mezőhegyesi forgatási napon elsősorban riportokat készítettünk kiváló korábbi versenyzőkkel, például Krucsó Ferenccel, aki ott volt az 1980-as olimpián is – nyilatkozta hírportálunknak Major Gyula operatőr-rendező.

– Emellett egy körülbelül 30 perces, nagyon izgalmas beszélgetést rögzítettünk Pap István Tibor polgármesterrel, aki

mindent tud Mezőhegyes lovas életének múltjáról, jelenéről, a helyi lótenyésztés legfontosabb állomásairól.

Ugyancsak interjúkat készítettünk klasszis sportolókkal, Szász Attila többszörös magyar bajnokkal, illetve Faluhelyi Tibor lótenyésztési felügyelővel, valamint a mezőhegyesi ötös fogatról, egy-egy díjugatóról és díjlovasról is vágóképek készültek – ecsetelte.

A mezőhegyesi ötös fogat előállt, bár az egyik patás takarásban

Kedden a stáb Csorváson járt, ahol szintén a helyi lovas hagyományok után kutattak. A településen Kasuba István helytörténész kalauzolta végig a csapatot. A kiválóan felkészült szakember a helytörténeti gyűjteményben mesélt a Wenckheim család Csorváshoz köthető emlékeiről és a Reck család tradícióról is.

Reck Géza középbirtokos, lótenyésztő Csorvás határában gazdálkodott, itt alapította híres ménesét 1899-ben, angol félvér kancákkal.

Lázár Vilmos, Major Gyula és ifj. Major Gyula a Kincsem Parkban

Major Gyulától és Gyurkó Dánieltől megtudtuk, hogy néhány nappal ezelőtt, egy másik, ugyancsak nagyon izgalmas helyszínen, Eleken, a Barna családnál jártak, ahol éppen regionális nóniusz-tenyészszemle zajlott. A család elkötelezett nóniusztenyésztő. Ménesük alapító lova, Ali a szerencse révén került Elekre 1999-ben, tombola fődíjaként nyerte a Barna házaspár.

Ma már több mint 20 ­nóniuszból áll az állomány, tenyészetük sikerét több külföldi eladás és számos bemutató is jelzi.

A Benelux államokba, Belgium­ba és Hollandiába különösen sok példány kerül. A kamerák elé álltak a család férfi tagjai – Barna Gergely, ifj. Barna Gergely, Barna Attila –, akik sok szállal kötődnek a fogathajtáshoz, a tenyésztéshez.

Gidránok a karámban a mezőhegyesi 20. majorban /Fotók: BMH/

A film készítői szintén a közelmúltban megszólaltatták Lázár Vilmost, a Magyar Lovas Szövetség elnökét, 12-szeres fogathajtó-világbajnokot, aki elmondta, rengeteg gyermekkori élmény fűzi őt is Mezőhegyeshez, ahol nagyszerű embereket ismert meg, nagyszerű mesterei voltak.

Gyurkó Dániel felidézte, hogy néhány esztendővel ezelőtt Szabó Zsuzsával, a megyei lovasszövetség akkori ­elnökével beszéltek először arról, hogy érdemes lenne egy filmet készíteni a megyei ­lovas életről. A szót tett követte, amelynek részeként elkezdődött a mostanra a befejezéséhez közeledő összetett munka.

Hamarosan elkezdődik a vágás

Major Gyula elmondta, a forgatások vége felé járnak, de a listájukon van néhány helyszín, ahová még mindenképpen ellátogatnak.

– Nagyon szeretnénk, ha havas, hangulatos téli szánfelvételek is bekerülnének a filmbe, bízunk benne, hogy a tél kegyes lesz hozzánk – fogalmazott a szakember. Major Gyula kérdésünkre elmondta, hamarosan a film vágása következik, ami szintén összetett munkát igényel. Úgy tervezik, hogy a megyei lovasfilmet jövő tavasszal mutatják be, várhatóan a békéscsabai moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában