geográfia

2021.11.23. 19:58

Ösztöndíjas hallgató vizsgálhatja a talajt Gádoroson

Megkezdte kutatási tevékenységét az a fiatal egyetemista, aki elnyerte a FirstFarms Hungary Kft. ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója az egyetem szakmai, míg a gádorosi sertéstartó cég pénzügyi támogatásával komoly fába vágta a fejszéjét.

Csete Ilona

Három éven át vizsgálhatja a hígtrágyázott területek talajtani változásait, emellett egyéb célzott kérdésekre keresi a válaszokat Gubucz Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar geográfus mesterszakon tanuló hallgatója. A szarvasi fiatalember elmondta,

kiváló lehetőségnek tartja az ösztöndíjat, megalapozza karrierjét egy hiánypótló kutatási anyaggal, és olyan ismereteket szerezhet, ami a gyakorlatias munkavégzést megkönnyíti.

– A FirstFarms Hungary Kft. először hirdetett ösztöndíjprogramot. Ehhez biztatást és támogatást kapott a földműveléssel foglalkozó partnerektől is. A fiatalok bevonzása az agrárszektor jövőjének a záloga. A minőségi élelmiszer-előállítás alapja a jól képzett, motivált munkaerő. A mezőgazdasági szektort vonzóvá tenni, a sztereotípiákat lebontani azonban egy folyamatos kihívás – vázolta fel Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató az előzményeket, s hogy milyen gondolatok mentén formálódott a program indítása a társaságnál.

A szarvasi fiatal, Gubucz Gábor egyetemista épp az első mintavételek egyikét végzi /Fotó: BMH/

Dominkó Zsolt, a Try-Béta Kft. tulajdonosa több száz hektáron gazdálkodik, évek óta üzleti partnere a sertéstartó cégnek. Földjein látványos különbségeket értek el terméshozamban a kihordott hígtrágyának köszönhetően.

Érdekesnek és felettébb előremutatónak tartja a vállalkozó, hogy hivatalos mérésekkel és kutatásokkal is alátámasszák az eredményeket.

– A szerves trágya esszenciális a talaj tápanyag-megtartása szempontjából, így támogatásunkról biztosítottuk a FirstFarms Hungary Kft.-t. Kijelöltük a kutatásra szánt területeket, ahol összehasonlítjuk a hígtrágyázott és a nem kezelt területeket, azok hozamait és egyéb paramétereket – tette hozzá Dominkó Zsolt.

Gyakorlatias megoldásokat támogatnak

A fiatalok ily módon való beintegrálása a mezőgazdasági szektorba, szintén egy érdekes kezdeményezés. Piaci alapon való megszervezése pedig valóban teret enged a cégeknek, hogy szakmailag az igényeknek megfelelően irányítsák a kutatási területeket, ezzel is gyakorlatiasabbá, megfelelőbbé téve a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában