Békés megye

2021.11.05. 06:55

Nincs látogatási tilalom, de védik az időseket

Egyre több idősotthonban rendeltek el a napokban korlátozásokat, azonban látogatási tilalom egyelőre nincs az általunk megkérdezett intézményekben. Ugyanakkor naponta értékelik a járványügyi helyzetet. Ha szükséges, további intézkedéseket vezetnek be a lakók védelme érdekében.

Hírlap-összeállítás

20211103 Újkígyós Botyánszki Pál polgármester idősek otthona bejáratánál Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Békéscsabán a bentlakásos idősotthonokban – így az Ady Endre utcai intézményben és az Életfában – egyelőre nem rendeltek el látogatási tilalmat – osztotta meg Szarvas Péter polgármester, hozzáfűzve: naponta értékelik a járványügyi helyzetet. Hangsúlyozta: egyelőre egyetlen ellátott sem fertőződött meg.

Gyulán jelenleg nincs érvényben sem teljes, sem részleges intézményelhagyási és látogatási tilalom a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye égisze alá tartozó idősek otthonaiban – tájékoztatta lapunkat Kiss Szabolcs. A kistérségi intézmény vezetője elmondta,

egye­lőre szerencsére sem az ellátottak, sem a dolgozók közül nem betegedett meg senki koronavírusban, ugyanakkor elővigyázatosságból a dolgozók számára előírták a kötelező maszkviselést.

Az ellátottakra ez a szabály nem vonatkozik. Kiss Szabolcs hangsúlyozta, folyamatosan figyelik a helyzetet, és természetesen ha szükséges, azonnal lépnek majd.

– Mindent megteszünk azért, hogy a fertőzés ne kerüljön be az intézményekbe – tette hozzá az intézményvezető. A védőoltással nem rendelkező ellátottaknak javasolják a maszkviselést.

A hozzátartozók kötelesek az újkígyósi intézmény területén orr-szájmaszkot viselni /Fotó: Imre György/

Orosházán az egységes szociális központ hivatalos közösségi oldalán tette közzé a Platán Idősek Otthonának és Klubjának, valamint az Ezüst Fenyő Idősek Otthonának látogatási rendjét. Ebben azt írják, a két intézményben péntektől korlátozott látogatási rend bevezetését rendelte el a vezetőség. Így november 5-től a látogatásra csak előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség 9–16.30 óra közötti időszakban. A látogatás időtartama nem haladhatja meg a 20 percet, illetve a látogatás alkalmával egyszerre egy időben maximum két ellátott fogadhat két látogatót. További fontos tudnivaló, hogy csak egészséges személyek érkezhetnek az intézmény ellátottjaihoz.

A hozzátartozók kötelesek az intézmény területén orr-száj maszkot viselni, valamint a kezüket a főbejáratnál fertőtleníteni.

A nem ágyhoz kötött ellátottakkal elsősorban az intézmény udvarán, vagy rossz idő esetén az előtérben biztosítanak találkozási lehetőséget. További fontos kitétel, hogy a Platánba csak a háromszori védőoltással rendelkező látogatók mehetnek be.

Vésztőn, a református egyházközség szeretetotthonában nem rendeltek el látogatási tilalmat – ismertette Dorcsák Ignác Pál református lelkipásztor. Ugyanakkor a hozzátartozók az intézményben lévő szeretteikkel csak egy bizonyos időszakon belül, illetve egy kijelölt, plexifallal felszerelt helyiségben, azaz személyes kontaktus nélkül találkozhatnak, ráadásul rendelkezniük kell védettségi igazolvánnyal is, különben nem engedik be őket. A szeretetotthonban mindenki számára, így a munkatársaknak és a látogatóknak egyaránt kötelező belépéskor a kézfertőtlenítés, valamint a maszk viselése. Az ellátottaknak nem rendeltek el kijárási korlátozást, de figyelik az országos statisztikákat, a jogszabályokat és az ajánlásokat, tehát ezen változtatnak, ha szükséges. Hangsúlyozta:

a szeretetotthonban mind a lakók, mind a szakemberek körében 98 százalék körüli az átoltottság, tehát szinte mindenki felvette a koronavírus elleni vakcinát.

Újkígyóson az Ezüstág Gondozási Központ Idősek Otthona is nyitva áll a hozzátartozók előtt. Botyánszki Pál, a város polgármestere elmondta, valamennyi ellátott felvette a koronavírus elleni vakcinát az intézményben, ezért a hozzátartozók, maszk viselése továbbra is látogathatják a szeretteiket.

– Az idősotthon látogatható, de meg van szabva, hány fő mehet be egyszerre az intézménybe, és az is, hogy maximum fél órát tölthet a hozzátartozó a szerettével. Azonban ha a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja a fertőzöttek száma, akkor ideiglenesen látogatási és intézményelhagyási tilalom lép életbe – emelte ki a városvezető.

Az öt százalék a sarokszám

Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében az intézmény vezetője saját hatáskörben dönthet és rendelhet el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat hétfőtől – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a napokban az MTI-vel.

A közlemény szerint a vezetőknek a döntés előtt figyelembe kell venniük, hogy a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja-e a koronavírus-fertőzöttek száma az egy épületben lévő bentlakók körében, és az izoláció biztosítható-e a többi gondozottól és azok látogatóitól.

Az intézményvezető látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra.

Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézmény a látogatási és intézményelhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában