kreativitás

2021.11.27. 11:14

Misi Mókus mellett űrhajót is alkotott a kunágotai nyugdíjas házaspár

A kunágotai nyugdíjas Nádházi László és felesége, Marika portájára belépve azonnal szemet szúr a látogatónak, hogy a pár nem tölti tétlenül megsokszorozódott szabadidejét. Már a kerítés lábazata is különleges, a ház kis műhelye pedig a volt óvodapedagógus szentélye, ahol babáit, állatfiguráit álmodja meg és készíti el. Otthonába és életébe is betekintést engedett olvasóink számára a házaspár.

Csete Ilona

Jól megmelegedtünk Nádházi Lászlónénál, ott, ahol az alkotás a mindennapok része. Miközben az ágyon üldögélő mesefigurák rég elfeledett gyermekkori élményeket ébresztettek fel, a volt óvodapedagógus újabbakat mutat. Szerényen szabadkozik, mondván, ez szakmai ártalom: a kicsi gyerekek között eltöltött évtizedek alatt is sokat barkácsoltak. Nyírtak, gyurmáztak, festettek.

Nádházi Lászlóné Marika babázik, rajzol, míg férje csempékből készít varázslatos mozaikképeket /A szerző felvételei/

– Amikor nyugdíjas lettem, azon gondolkodtam, a sok szabadidőmet milyen hasznos elfoglaltsággal töltsem el. A kreativitás mindig vonzott, ez az inspirációm is. Beszippantott a mesevilág, amely közel állt hozzám. Ez lett az elhatározásból – mutatta Némót, Misi Mókust és a többi kedves figurát, amelyeket kézzel varr, géppel ragasztja, majd kitömi, míg a munkadarabból egy kis kedvenc válik.

Állatkái nagy sikert aratnak a kunágotaiak körében is. Marika horgolva is készít játékokat, de van kiselejtezett szőrmékből származó bőrből és egyéb textil alapanyagokból megálmodott figurája, fonott hajú babája, szép ruhákba bújtatott plüssjátéka.

Mindennel dolgozik, ami a keze ügyébe kerül. Az interneten ha új technikákat talál, kipróbálja. Amit mi láttunk, az csupán töredéke annak, amit már elajándékozott a készítő. De ne feledkezzünk meg azokról a fekete-fehér és színes rajzokat tartalmazó mappákról se, melyeket érkezésünkkor kikészített vendéglátónk: Marika színezőkkel is foglalkozik. Fantasztikus kézügyességéről árulkodnak a családtagok valósághű portréi, amiket szintén ő készített.

S ha már a házaspár beengedett otthonába, a házuk kerítését díszítő, csempedarabokból összeállított mozaikképekkel is foglalkoznunk kell. A hivatali dolgozóként nyugdíjba vonult Nádházi László szemét bántotta, ha valahol sérült, lehullott csempe csúfította el az összképet, legyen az fürdőszoba, illemhely vagy folyosó. Önszorgalommal kitanulta a csempézést, majd a nagy felületeken való munkák sikere után elhatározta, bátorságot merít és házuk kerítésének a lábazatát is kidíszíti a kisebb csempedarabokkal.

– A gyulai vár volt az első, majd megmintáztam az esztergomi bazilikát, a diósgyőri várat és az isztambuli mecsetet. Első évben fél tucat mozaikképet, a következőben szintén hatot készítettem. Sámlin ülve lekuporodtam a virágoskertben, az utcán elhaladó gyerekek nevetgélve kérdezték, mit csinálok. Amikor bejöttek a kapun, már nem nevettek, elismeréssel nyilatkoztak a látottakról

– mesélte az előkertben Nádházi László szintén lekuporodva a fotó kedvéért. Tekintettel arra, miszerint kihirdették, hogy keresik hazánk leendő űrhajósát, a házuk mellett, az iskola egyik falán űrhajót mintázott meg rakétákkal, csillagokkal. Jelezve: a mai fiatalok előtt az élet, a határ a csillagos ég!

 

Cicákat készített a könyvtárnak

Cicákkal töltötték meg Béké­scsabán a megyei könyvtár gyermekrészlegének vitrinjeit a közelmúltban. A Macskapiac kiállításon számos, kézműves technikával készült, megmintázott kedvenc kapott helyett. Közöttük volt a kunágotai Nádháziné Marika két kézzel készített cicája is. A helyi könyvtáros, Nagy Ágnes ajánlotta az alkotó figyelmébe a csabai bemutatkozási lehetőséget. ­Marika elküldte két állatkáját. Ajándéknak szánta, a figurákat felajánlotta a könyvtárnak és a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában