beruházás

2021.11.16. 06:55

Minden lámpatest energiahatékony lett Kardoskúton

A kardoskúti képviselő-testület döntése után már 2020-ban felszereltek két darab nagy teljesítményű, energiatakarékos, LED-es közvilágítási lámpatestet a faluban. Az egyik a bolt előtti gólyafészkes oszlopra, a másik a Rákóczi sor–Petőfi utca kereszteződésébe került. Varga Pál polgármester úgy fogalmazott, az a cél, hogy az energiaköltségek csökkentése mellett az erősebb fénynek köszönhetően a kereszteződések beláthatósága is növekedjen. A lámpák fényének használata során tapasztaltakból kiindulva elhatározták, belevágnak a közvilágítás fejlesztésébe.

Csete Ilona

Ezekben a hetekben zajlik a közvilágítás korszerűsítése. A lakosok esténként kimennek az utcákra, tesztelik a fényeket. A közösségi felületeken számolnak be arról, hogy látványosan jobb lett a közvilágítás a faluban. Több településvezető is erről győződött meg személyesen: Békéssámson, Gádoros és Lőkösháza polgármesterei és a képviselő-testületek tagjai látogattak tapasztalatszerzésért Kardoskútra a napokban, az esti órákban. Kíváncsian kémlelték a magasba nyúló lámpatesteket.

Varga Pál érdeklődésünkre elmondta, Kardoskúton valósult meg a környéken elsőként a teljes települést lefedő led-es közvilágításra átállás.

Varga Pál polgármester (középen) mutatta: alaposan megtervezték, hová kellenek modern lámpatestek /Fotó: BMH/

– Este, működés közben láthatták a felszerelt lámpatesteket vendégeink. Sok kérdést megfogalmaztak, illetve jelen volt egy műszaki ellenőr is, aki a szakmai felvetésekre adott választ – tudtuk meg Varga Páltól.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a kardoskútiak önerőből, egy speciális finanszírozási lehetőséggel oldották meg a település közvilágításának korszerűsítését. A község területén egyébként 250 villanyoszlopon működtek a kor követelményeinek megfelelő, de nem energiatakarékos világítótestek. Minden lámpatest le lett cserélve, sőt, nyolc újabbat is kihelyeztek.

– A leendő kerékpárút nyomvonalára is tettünk lámpákat, most azt is megcsináltuk előrelátó módon. Volt olyan utca, ahol eddig nem volt közvilágítás. Ott is megoldottuk, ahogy Pusztaközpont és az állami gazdaság is led-es világítást kapott. Így 49 százalék az éves energiamegtakarítása a kardoskúti önkormányzatnak – tette hozzá Varga Pál.

– A szolgáltatónak évente 2,5 millió forintot fizettünk. A kivitelező arra vállalkozott, hogy előfinanszírozza számunkra a munkákat. Nagy teljesítményű, energiatakarékos, led-es lámpatesteket szerelt fel. A megtakarításból, számítások szerint, tíz év alatt visszatérül a beruházás. Így településünk hosszabb távú, az üzembiztonságot és megtakarítást jelentő befektetésének tekinti a fejlesztést – magyarázta a polgármester.

Segítik egymást a települések

– Nagyon örülök annak, hogy az orosházi kistérség és a járás településeinek a vezetőivel kialakult egymás között egy nagyon jól működő konstruktív kapcsolat. Segítjük, támogatjuk egymás ötleteit, elképzeléseit. Nemrégiben én fordultam a polgármesterekhez, hogy közösen álljunk ki az Orosháza–Kardoskút közötti kerékpárút megvalósításának létfontosságáért. A napokban pedig a településvezetők kértek fel, hogy mondjam el a tapasztalataimat a közvilágítás-korszerűsítés kapcsán. Ennek így kell működnie, hiszen csak egymást segítve tudjuk településeinket, továbbá a térséget fejleszteni – nyilatkozta Varga Pál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában