BÉKÉSCSABA

2021.11.07. 13:28

Mesés tárlat nyílt a Téglában

Új kiállítás nyílt a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben vasárnap délelőtt.

V. N.

A Kolozsvári-Dank Rebeka képeiből rendezett tárlat a mese világába repíti el az érdeklődőket. A megnyitó ünnepségen Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja köszöntötte a jelenlévőket, aki egyúttal bemutatta Szűcs Sándor Kolozsvári-Donkó Rebeka által illusztrált Madárkereső királyfiak című könyvét.

Rácz Anikó A király kenyere című meséhez készült képet mutatja /Fotó: Vágvölgyi Nóra/

Az eseményen Harangozó Imre kiemelte, a mese nem más, mint a teremtés rendjének feltalálása. – Rebeka képein a mesék világa jelenik meg a magyar hagyományok, népművészet gyökerétől kisarjazva, a huszonegyedik század nyelvén – fogalmazott a néprajzkutató.

Ezután Szűcs Sándorról mesélt, aki mint mondta, a Bihar déli részén élő ősi nemesi család sarja volt. – Egészen ifjan, mintegy hivatásként ismerte fel azt a pusztuló világot, amibe beleszületett. Tíz éves korától kezdve tudatosan kereste a régi pásztorok, pákászok, úton járó emberek társaságát. Nem gyűjtött, hanem belebújt, lelkében gyűjtötte a mesét. Azt az utat járta, amit a legkisebb fiú is járt a történeteiben. És ezt a képi világot ragadta meg Rebeka, akinek rajzai a mesékből gyökereznek, belőlük nőnek ki, és nem megkötik, hanem sokkal inkább emelik a lelkünket – osztotta meg gondolatait a néprajzkutató.

Végezetül Rácz Anikó mesemondó, illusztrátor örvendeztette meg a jelenlévőket a könyv egy történetével. A varázslatos tárlat december 20-ig várja az örökifjú, kíváncsi tekinteteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában