határtalan kapcsolat

2021.11.02. 11:28

Megtette hatását az újkígyósi vendégszeretet

Vendégek érkeztek a németországi Ballenstedtből Újkígyósra, hogy megerősítsék a két város közötti kapcsolatot. A hosszú távú együttműködés első lépéseként dr. Michael Knoppik, Ballenstedt polgármestere és küldöttsége látogatott el a város mellett Ókígyósra is. A helyiek vendégszeretete és a színes programok lenyűgözték a delegáció tagjait, akik további együttműködés reményében utaztak vissza Németországba.

Vágvölgyi Nóra

A Békés megyei település és Ballenstedt közötti együttműködés gondolata Urbán Viktor nevéhez köthető, aki közel két éve vette fel a kapcsolatot a német város vezetésével.

– Stephan bácsikám több mint negyven éve él Magyarországon, ő ajánlotta fel, hogy szívesen venné, ha a szülei kétkezi munkájával épített házában töltenénk a feleségemmel pár hetet. Nekem ismerős volt a környék, hiszen jártam már ezen a környéken, az unokatesóim pedig gondoskodtak róla, hogy a Harz hegységet, illetve Ballenstedt varosát is megismerjem.

Az itt töltött hetek alatt fogalmazódott meg bennem a két város közötti kapcsolatfelvétel gondolata. Tavaly de­cemberben intéztem egy levelet dr. Michael Knoppiknak, a ballenstedti polgármesternek, amelyben leírtam, milyen lehetőségek rejlenének egy testvérvárosi kapcsolat kialakításában Újkígyós és Ballenstedt között – emlékezett vissza az újkígyósi vállalkozó.

Mint elmondta, a levél célba ért, és néhány napon belül már egyeztetett időpontjuk volt a polgármesternél.

– A feleségemmel érkeztem a tárgyalásra, akinek mind a mai napig nagyon hálás vagyok azért, hogy a fővárosi mindennapok után úgy döntöttünk, az ő szülővárosában, Újkígyóson folytatjuk az életünket – avatott be minket. – A fogadtatás németes precizitással történt, én felvázoltam a terveket egy partnerkapcsolati találkozásról. A megkeresést megköszönték az ottaniak, és abban maradtunk, ha a ballenstedti városatyák is rábólintanak, akkor elkezdődhetnek a tárgyalások Ballenstedt és Újkígyós között – osztotta meg velünk az kígyósi vállalkozó.

Tavaly decemberben találkozott először dr. Michael Knoppik polgármester és az immár újkígyósi vállalkozó, Urbán Viktor /Fotó: U. V./

Ezt követően Urbán Viktor megkereste Horváth-Gazsó Adrienn művésztanárt, a helyi művelődési bizottság elnökét, aki aztán ismertette a németekkel való kapcsolatfelvétel részleteit Botyánszki Pál polgármesterrel és a képviselő-testület többi tagjával.

– Természetesen valamennyien örültek ennek a lehetőségnek, és többszöri levélváltást, illetve online beszélgetést követően sikerült a személyes találkozás időpontját is leegyeztetni a német város vezetőjével.

Eközben, Horváth-Gazsó Adrienn és a polgármester javaslatára, bevonták a városi közművelődés szereplőit, valamint az oktatasi intézmények, a civil és a sportszervezetek képviselőit is a vendégfogadás előkészületeinek szervezésébe. Október közepén pedig elérkezett a várva várt találkozás. Az első nap a képviselő-testület mutatkozott be Ballenstedt polgármesterének és a küldöttség többi tagjának. Ezután az oktatási intézmények bejárása következett.

Urbán Viktor elárulta, a pedagógusok és a gyerekek is nagyon készültek a találkozásra.

A vendégszeretet megtette hatását, az iskolalátogatás után Ballenstedt polgármestere ígéretet tett arra, hogy kialakulhat egy német–magyar cserediákprogram, valamint szakmai tapasztalatcsere a két ország pedagógusai között – emelte ki.

Ugyanezen a napon a helyi vállalkozásokat is volt alkalma megismerni a német küldöttségnek. – Nagy érdeklődéssel fogadták ezt a programot is, hiszen hasonló mezőgazdasági arculata van az ő városuknak is – fűzte hozzá.

A látogatás alkalmával a helyi gasztronómiai remekeket szintén megízlelhették a vendégek, hiszen a helyi gazdakör, a vadásztársaság és a az önkormányzat által üzemeltetett étteremben a térségre jellemző, tradicionális ételekkel, italokkal várták a küldöttséget. Ezt követően Harangozó Imre néprajzkutató és Illyes László Zsolt plébános Újkígyós kulturális, vallási és néphagyományi értékeit mutatta be az idelátogatóknak.

A látogatás másnapján a delegáció tagjai bejárhatták a Wenckheim-kastélyt és megismerkedhettek a Wenckheim család leszármazottaival.

– Mindenképpen szerettük volna a Wenckheim családhoz való kötödésünket is bemutatni a német barátainknak, amihez minden támogatást megkaptunk a Wenckheim családtól és Balogh Józseftől, Szabadkígyós polgármesterétől – hangsúlyozta Urbán Viktor. Hozzátette, a találkozás sikeresen zárult, hiszen a két város polgármestere megállapodott a kölcsönös látogatásokban, és kilátásba helyezték, hogy ezt a baráti, testvérvárosi kapcsolatot hivatalos formában is meg fogják pecsételni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában