segítség

2021.11.21. 19:59

Már útra készen áll a köröstarcsai fagykommandó

A hidegebb idő, a gyakoribb éjszakai fagyok beálltával az önkormányzatok, a szociális intézmények és a civil szervezetek egyaránt nagyobb figyelmet fordítanak a nehéz helyzetben élőkre. A segítségre, az odafigyelésre pedig szükség is van.

Papp Gábor

20211118 Köröstarcsa Lipcsei Zoltán polgármester a tüzifa rakás mellet Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Köröstarcsán több területen is figyelemmel kísérik a nehezebb körülmények között élők helyzetét.

– A késő őszi, téli időszak érthető módon problémásabb, mint az év más hónapjai – nyilatkozta Lipcsei Zoltán polgármester.

Elmondta, korábban előfordult, hogy valaki minimális összeggel lépte át azt a jövedelemhatárt, amely jogosulttá tette volna, hogy szociális tüzelőhöz, szociális támogatáshoz jusson a fűtéshez.

Lipcsei Zoltán elmondta, Köröstarcsán 20 százalékkal többen kaphatnak segítséget /Fotó: Imre György/

– Ennek ellensúlyozására megemeltük a jövedelemhatárokat, így 20 százalékkal többen jutnak majd a támogatásokhoz – szólt a részletekről a polgármester.

– Eddig átlagosan nyolcvannégy háztartás jutott segítséghez, ez most emelkedik majd, például a nagycsaládosok szélesebb köre kaphat ilyen juttatást – tette hozzá.

Köröstarcsán évek óta működtetik a fagykommandót.

– Ebben a munkában a házi segítségnyújtást biztosító családsegítő szolgálatunk és a Közösségi Misszió egyaránt részt vesz. Akik nem tartoznak egyik szervezet látókörébe sem, azokra házi brigádunk öt tagja igyekszik figyelemmel lenni. Átbeszéltük, hogy ki melyik községi területekért felelős – folytatta a gondolatot. – A településünkön a szomszédok, az emberek kiemelten ügyelnek másokra, a szomszédok látják például, ha valakinél nem füstöl a kémény, nem tud begyújtani, és azt jelzik is. Azt hiszem, hogy ez csak így, közösen működhet jól.

Gyarmati Sándor, a Békés megyei, egyben a békési polgárőrség elnöke elmondta, szervezetük tagjai ebben az időszakban kiemelten figyelnek az idősekre, a rászorulókra, akiknek nincs tüzelőjük.

Szinte majd minden Békés megyei településen tűzifával is segítenek ilyentájt /Illusztráció: MW/

– Több dolgot is szem előtt kell tartanunk, mert előfordul, hogy valaki ugyan meg tudja vásárolni a tüzelőt, de egészségi állapota miatt nem tud vele begyújtani, hozzátartozói pedig vagy távol élnek vagy nincsenek – tette hozzá az elnök.

Vannak nehéz helyzetek

Gyarmati Sándor nem titkolta, találkoznak olyanokkal, akiknek lett volna vagy lenne lehetőségük a tüzelő beszerzésére, ám azt nem tették meg kényelmesség vagy más ok miatt, s a pénzüket másra költötték.

– Az ő kezüket sem engedhetjük el, de nem egyszerű ezeket a szituációkat kezelni – tette hozzá. Kiemelte, a krízishelyzetekben ugyanakkor a szociális intézményekkel, társszervekkel közösen azonnal segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában