Közmeghallgatás

2021.11.25. 13:30

Beköltözők miatt aggódnak az orosháziak

A Nyárfa utca egyik lakóházába költözött roma lakosok életvitele aggasztja az ott élőket – ez volt az egyik téma a csütörtöki orosházi közmeghallgatáson. A képviselő-testület tagjai egyöntetűen kiálltak a probléma mihamarabbi megoldása mellett és határozatot is hoztak.

beol.hu

Forrás: google map

Mint a lakók elmondták, már jelezték félelmeiket a polgármesternek, a jegyzőnek, a rendőrségnek. Elmondták: egy jelenség ütötte fel a fejét. Egyes családok ingatlanszerzéseik után ellehetetlenítik a szomszédságot, így azok vagy áron alul eladják saját házaikat, vagy magas áron megveszik azt, ahol a problémás családok élnek, csak nyugalmuk legyen.

Az Orosházára érkezett család 26 felnőtt és 16 gyermek tagja él az utcabeliek szerint egy ötszobás házban. A házat a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója vette.

– Milyen jogcímen vannak itt ennyien és kik ők? A város egyeztetett-e az egyházzal? Megfélemlítés a módszerük, beszólogatnak, ijesztgetnek, szemetelnek, márkás autók jönnek s mennek, életvitelük nem hétköznapi. Bekameráztuk, berácsoztuk házainkat, pedig eddig ez egy nyugodt, biztonságos környék volt. Most elértéktelenedik ingatlanunk. Nem rasszista a hozzáállásunk, bennünket a jelenség háborít fel – panaszolták és kérték a városvezetést, tegyen érdemi intézkedéseket a beköltözők vállalhatatlan életmódja, viselkedése és az orosháziak biztonságérzetének a helyreállításáért.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, tárgyalt a pünkösdi egyházzal, majd felolvasták a cigánymisszió közleményét, amelyben Durkó Albert misszióvezető úgy fogalmazott, ők vették a házat, azt lakhatás céljára átadták a Kétegyházáról beköltözőknek. Más ingatlannal nem rendelkeznek a városban.

A Nyárfa utcában nem végleges a beköltözők lakhatása, a helybéliek türelmét kéri.

Czecher Péter rendőrkapitány elmondta, két eljárás van folyamatban. Óránként tartanak az utcában ellenőrzést, több jogsértésben eljártak már. A képviselő-testület tagjainak a hozzászólásaiból az derült ki, határozottan kell segíteni a lakosságot. Molnár Béla társadalmi alpolgármester megerősítette: az esti órákban járt az utcában. Azt tapasztalta, amit a panaszosok.

– Az ügyet magamévá teszem. Első lépésként javaslom, a testület különítsen el forrást élő erős őrzésre az utcában

– mondta, majd újabb javaslat hangzott el Fetser János részéről: vásárolják meg az ingatlant.

Oravecz Nóra alpolgármester a probléma nyilvánosságra hozataláról beszélt, mindenki értesülhessen arról, mennyire kell körültekintőnek lenni ingatlaneladáskor. Dr. Szabó Ervin javasolta, e jelenség eddigi károsultjait gyűjtsék össze, józan, jogi megoldásokkal vessenek véget a folyamatnak, s jogi segítséget is adjanak a családoknak.

A képviselők elfogadtak egy határozati javaslatot, melyben egyebek mellett rögzítették, hogy a Nyárfa utca 35. szám alatti ingatlan megvételével kapcsolatosan a polgármester folytasson tárgyalásokat a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója tulajdonossal. A Nyárfa utcai lakók biztonsága érdekében 24 órás biztonsági felügyeletet lát el az önkormányzat a saját humán kapacitása és 2021. évi költségvetése terhére. Jogi szakértelmet biztosítanak azért, hogy kivizsgálják az ingatlanok kapcsán megkötött adás-vételi szerződés érvényesen létrejött-e a felek között. A polgármester haladéktalanul felveszi a kapcsolatot az Orosházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában