Függetlenségre törekvés

2021.11.16. 10:50

Lázár János: ,,Abcúg multik, vivát magyarok!”

„A koronavírus-járvány és az energiaválság alatt is szembesült Magyarország azzal, hogy bármikor veszélybe kerülhet az ország ellátása. Emiatt fontos a függetlenségre való törekvés. Abcúg multik, vivát magyarok!” – fogalmazott Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

mno.hu

Lázár János /Fotó: mno.hu/

Mint azt a Magyar Nemzet idézi, Lázár János a Portfóliónak adott interjúban elmondta: „Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy, akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért.” Szerinte a cél az, hogy magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő legyen egy vertikumban. Úgy látja, hogy az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét nem megszüntette, csak szűkítette. Bőven van még tere a hazai szereplők támogatásának – hangsúlyozta Lázár János.

Szerinte egy ilyen adottságú és ilyen minőségű termőfölddel, illetve édesvízzel rendelkező országtól, mint Magyarország, elvárható volna, hogy saját magát lássa el élelmiszerrel, és ezzel biztosítsa a vidéki lakosság megélhetését is.

Lázár János /Fotó: mno.hu/

– Itt a föld és a víz a kezünkben, itt van a szaktudás és a hagyomány, mi mégis élelmiszert importálunk. Emberi ésszel föl nem fogható, hogy mi a jó nekünk a mai importfüggésben – mondta. Lázár János fontosnak tartja, hogy a magyar minőségi alapanyag-termelést akár kormányzati beavatkozással hazai szereplők dolgozzák fel.

A patrióta politikával kapcsolatban elmondta: fontos, hogy az emberek megértsék, a patrióta élelmiszeripari fordulat nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer.

– A magyar diszkontláncoknak ugyanolyan jónak, sőt jobbnak kell lenniük, mint az említett multiknak, mert a magyar fogyasztók érdeke az első. Erről többet kell beszélnünk a jövőben – jegyezte meg.

Szerinte a kiskereskedelmi adóval szembeni megfutamodás súlyos hiba volt hazánk részéről. Véleménye szerint kedvező az Indotek-csoport tulajdonrészszerzése az Auchanban, sőt úgy véli, sokkal határozottabban kellene előre menniük a hazai szereplőknek a napi fogyasztási cikkek és élelmiszerek kiskereskedelmében.

Arra a kérdésre, hogy az élelmiszer-drágulás miatt szükségesek-e kormányzati lépések, hogy a magyar lakosság továbbra is elfogadható árakon juthasson hozzá a meghatározó élelmiszerekhez, elmondta: már voltak ilyenek, például a minimálbér emelése vagy a 13. havi nyugdíj is ezt segíti. Ugyanakkor szerinte a piac működésébe – egy ponton túl – beleavatkozni nem szabad, inkább szociális oldalon kell támogatni azokat, akiket leginkább sújt az infláció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában