galériával

2021.11.15. 17:25

Különleges kerékpáros pumpapálya épült Gyulán

Mérföldkövéhez érkezett az extrém sportpark kialakítása a gyulai Kempf-tónál. Az országos összehasonlításban is egyedinek és különlegesnek számító pumpapálya építése a végéhez közeledik és a kapcsolódó gördeszkás pálya elemeinek átalakítása is zajlik.

Papp Gábor

20211115 Gyula Extrém sportpályát adtak át fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Forrás: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik_Adam

– Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) bevonásával idén tavasszal írta ki az az Országos Bringapark Programot. A kezdeményezés célja bringaparkok kialakítása, illetve már meglévő parkok felújítása Magyarországon – fogalmazott dr. Görgényi Ernő polgármester a Kempf-tónál megtartott hétfői sajtótájékoztatón.

Dr. Görgényi Ernő, Kempf Zozó és Kempf Patrik szólt a fejlesztés jelentőségéről /Fotó: Bencsik Ádám/

Mint elmondta, az Id. Christián László Városi Sporttelepen a Gyulasport Nonprofit Kft. üzemeltet extrém parkot, de azzal kapcsolatban több probléma is felmerült.

– Egyrészt a környék lakói részéről több észrevétel érkezett, mivel a pálya használata meglehetősen zajos, másrészt elég nehéz megfelelően karbantartani a létesítményt

– tette hozzá dr. Görgényi Ernő.

A polgármester szólt arról, hogy az említett tényezők miatt már egy ideje gondolkodtak arról, hogy hova lehetne áthelyezni a létesítményt. Ezért is kezdeményeztek párbeszédet Kempf Zozó freestyle BMX-világbajnokkal, youtuberrel, vloggerrel és öccsével, Kempf Patrikkal, junior és amatőr magyar bajnok freestyle BMX-essel, akik már akkor egy bringapark létesítésében gondolkodtak.

– Az önkormányzat nem nyújtott be pályázatot a kormánybiztosi iroda kiírására, hanem támogatták Kempf Zozóék elképzeléseit, hiszen – hangsúlyozta a polgármester – mind a műszaki tartalom, mind az üzemeltetés tekintetében ők ismerik a legjobb megoldásokat.

Dr. Görgényi Ernő kitért arra,

hogy a kormánybiztosi iroda idén 558 millió forint támogatást nyújtott ilyen létesítmények kialakítására az egész országban.

A nyertesek között itt található a Gyulai Extrem Sport Kft. is, amely pumpapálya építésére és skate-park felújítására, átalakítására pályázott. A városi sporttelepen lévő pálya eszközeit átadják a pályázónak, ezek is a Kempf-tóhoz kerülnek. A teljes, több részből álló beruházás mintegy 60 millió forintból valósul meg, a hivatalos átadást jövő tavaszra tervezik.

Kempf Zozó elmondta, már régen szerettek volna egy pump tracket, pumpapályát, azaz egy aszfaltos, kisebb-nagyobb hullámokból, kanyarokból kialakított pályát kialakítani.

A beruházás a fiataloktól az idősekig, az amatőröktől a profi versenyzőkig számos korosztály számára biztosít ideális helyszínt akár a gyakorláshoz, akár a versenyekre való felkészüléshez.

Ezt fogják majd kibővíteni az említett skateparkkal, a gördeszkás pályával és jön létre egy komplex létesítmény.

Kempf Zozó hangsúlyozta, a beruházásnak köszönhetően széles célközönséget érhetnek el, illetve a létesítmény rendezvényeknek is kiváló helyszínül szolgálhat. – A kivitelező, a Pump Track.de német pumpapálya-kivitelező cég hazai képviselete Magyarország egyik legjobb pump trackjét készítette, készíti el, ahová várhatóan az ország különböző pontjairól érkeznek majd érdeklődők – fogalmazott.

A világbajnok kérdésünkre elmondta, a skate park elemeinek átalakítása folyamatban van, az eszközöket biztonságosabbá, korszerűbb teszik olyan módon, hogy még nagyobb célközönséget szolgálhasson. Úgy tervezik, hogy még idén megtörténhet ez utóbbi pálya kialakítása is.

Kempf Zozó kérdésünkre kiemelte,

a pályákat legalább öt éven keresztül ingyenesen használhatják a látogatók. Az elképzelések szerint még idén megtörténhet a műszaki átadás.

Bejáratott, népszerű helyszínen bringázhatnak

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, a kiválasztott helyszín, a Kempf-tó partja könnyen megközelíthető, és megfelelő adottságokkal rendelkezik egy látványos, egyedülálló bringapark kialakításához. Szólt arról, hogy a pálya egy olyan helyszínen épül, ahol az idén már ötödik éve működik a Kempf Zozó, freestyle BMX-világbajnok, youtuber, vlogger és öccse, Kempf Patrik, junior és amatőr magyar bajnok freestyle BMX-es által szervezett RideZone BMX-tábor, mely egyre nagyobb számban mozdítja meg a fiatal generációt.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bringapark-epul-majd-gyulan-es-bekescsaban-3871468/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában