zárt térben

2021.11.23. 06:55

Ismét felvették a maszkot a békéscsabaiak is

Újra kötelező maszkot viselni többek között a boltokban, a bevásárlóközpontokban. Portálunk tapasztalatai szerint a vásárlók magukra is öltötték a védőeszközt, a többség ügyel a szabályok maradéktalan betartására. Az üzletek a bejárataiknál táblákkal, feliratokkal figyelmeztetik a vevőket.

Licska Balázs

20211122 Békéscsaba Maszkhasználat boltban illusztráció a képen Kokavecz Balázs fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Egy, a békéscsabai piac közelében lévő pékségben mind az eladók, mind a vevők szabályosan, az orrot és a szájat egyaránt eltakarva viselték a maszkot hétfőn. Pénteken, amikor még nem vált kötelezővé újra a védőeszköz, csak a betérők és az eladók elenyésző százaléka hordta.

Érdekes egy Andrássy úti pékség helyzete, amely egyben kávézó is.

A vendéglátó helyeken csak a munkatársaknak kötelező a maszk, ezért az üzlet egyik részén mindenki magára öltötte a védőeszközt, a másik részén viszont a vendégek orra és szája szabadon lehetett.

Egy főtérhez közeli pékségben az eladók az állukon, vagyis szabálytalanul viselték a maszkot, csak a kiszolgálás idejére húzták azt valamivel feljebb: a szájukat eltakarták, ám az orrukat akkor sem. A vásárlók mindegyike szabályosan hordta a védőeszközt, már abban léptek be a boltba.

– A Csaba Centerbe a vásárlók többsége már eleve maszkban tér be – mondta Hrabovszki György igazgató, aki szerint megfelelő volt a központi tájékoztatás, hogy ismét viselni kell a védőeszközt a plázákban.

A bevásárlóközpont bejáratainál ők is kihelyeztek erre figyelmeztető feliratokat, jelzéseket, illetve a rendelkezésükre álló felületeiken szintén közzétették, milyen szabály lépett hatályba ismét.

A boltok többségében szabályosan viselik a maszkot /Fotó: Bencsik Ádám/

Hozzátette, mindössze pár alkalommal fordult elő, hogy a maszk hiánya vagy annak szabálytalan viselése miatt volt szükség figyelmeztetésre, elsősorban a fiatalokkal akadt probléma. De a jelzés után a renitensek döntő többsége magára öltötte a védőeszközt, illetve elnézést is kért, hogy elfelejtette. Hangsúlyozta,

összességében a vásárlók rendkívül fegyelmezettek, megértették a szabályt. Azelőtt, hogy újra kötelezővé vált a maszk, mindössze a vevők elenyésző hányada hordta.

A Spar-nál elmondták, hogy kihelyeztek az üzleteik bejáratánál jelzéseket, táblákat, miszerint ismét kötelező a védőeszköz. Problémával nem találkoztak, a tapasztalataik szerint a vásárlók követik a szabályokat. A vevők 10-15 százaléka azelőtt is felvette, hogy ismét kötelezővé tették a maszkot.

A megyei könyvtárba betérők egy figyelmeztetéssel találkozhatnak, miszerint muszáj védőeszközt hordani, illetve kérik a kézfertőtlenítő használatát is. A Csabagyöngye Kulturális Központban tapasztalataink szerint mindenki viselte a maszkot.

A hivatalos tájékoztató oldalon sorolták, miszerint muszáj védőeszközt ölteni a boltok mellett a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban valamint sportrendezvényeken. A vendéglátó üzletekben a dolgozóknak kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában