tudomány

2021.11.09. 17:29

Irányt adtak az élhető jövőhöz a csabai konferencián

Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz Békésben címmel rendeztek nyitókonferenciát kedden Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem (GFE) megyeszékhelyi campusán.

P. G.

A konferencia iránytűt adott az érdeklődők számára /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Az eseményen elmondott köszöntőjében dr. Kozma Gábor, a GFE rektora kiemelte, a Magyar Tudományos Akadémia idén a Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz mottót adta a Magyar Tudomány Ünnepének.

– Ezt mi a szülőföld egyetemenként nagyrészt Békés megyére vonatkoztathatjuk, így nyerte el címét a mai konferencia – fogalmazott dr. Kozma Gábor. Mint mondta, ennek az iránytűnek a teremtett világ valóságára kell vonatkoztatnia, annak vizsgálatára irányítva a kutatók figyelmét. – Kiemelkedően lényeges, hogy ezt a Békés Megyei Kormányhivatal tudományos tanácsával együttműködésben tehetjük, ez a grémium az egyetem részére fontos és hiteles partnert jelent.

A konferencia iránytűt adott az érdeklődők számára /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a konferencia Békés megyéről, a Békés megyéért tenni akarásról szólt. Hangsúlyozta, a kormányhivatal tudományos tanácsának legfőbb feladata, hogy olyan kutatásokat folytasson, amely valós eredményeket, Békés megye számára fontos, értékes, felhasználható eredményeket hozhatnak, melyeknek köszönhetően nőhet a foglalkoztatottság, a népességmegtartó-képesség. – Ebben a munkában a Gál Ferenc Egyetemben igazi, valós partnerre leltünk, a közösen szervezett konferenciákon túl számos közös tevékenység mutat ebbe az irányba – fogalmazott. Kiemelte az új egyetemi szakok beindításával kapcsolatos közös tevékenységüket, ami a megye szempontjából 10-15 éves távlatokat nyitott. Emellett különböző pályázatokban is együtt dolgoznak.

A konferencián Nemesi Pál, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos A jövő útjai Békés megyében címmel tartott előadást.

Önbecsülés és hivatástudat

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a konferencián úgy fogalmazott, a tudományban dolgozó, szoros értelemben vett hívő ember a teremtő munkatársának érezheti magát. – Így erősebb lesz a megfelelő szerénységgel kezelt önbecsülése és a hivatástudata is, aki pedig ezt a két dolgot megtapasztalja, az tudja, hogy nem kis dologról van szó – fogalmazott dr. Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi püspök előadásában szólt arról, hogy az egyházak, az állam és a civil szervezetek milyen összhangban tesznek a tudomány szolgálatáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában