békés megye

2021.11.14. 11:23

Egyre több a cukorbeteg, ám elkerülhetőek a veszélyes szövődmények

Éppen száz éve, 1921-ben fedezte fel az inzulint Frederick Banting kanadai orvos, akinek születési dátuma, november 14. a diabétesz világnapja lett. A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájaként számontartott anyagcserebetegség csak idén 6,7 millió ember halálát okozta, hazánkban az ismert megbetegedések gyakorisága 6-7 százalékra tehető.

N. Sz.-G.Cs.

Fotó: Shutterstock

Dr. Taybani Zoltán elmondta, a cukorbaj olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara, a kórosan magas vércukorszint kialakulása áll, a kórlefolyás azonban hatással van a zsír- és a fehérje-anyagcserére is.

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának osztályvezető főorvosa kiemelte, az 1-es típusú, legtöbbször gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az inzulin teljes hiányát jelenti, míg a dominálóan felnőttkorban jelentkező 2-es típusú a részleges hiányt, illetve az inzulinhatás elmaradását.

A népesség körében utóbbi a gyakoribb, az összes eset több mint 90 százalékát teszi ki. A cukorbaj felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, melynek következtében károsodhatnak a szemek, a vesék, az idegszövetek és a szívizomsejtek.

A betegeknél gyakran jelentkeznek tápcsatornai panaszok, végtagi fájdalmak, érzészavarok. Súlyos szövődményként felléphet talpi fekély, szívelégtelenség, agyi érkatasztrófa, szívinfarktus.

– A felnőttkori cukorbaj sokszor éveken át tünetmentes, miközben az erek károsodása már ekkor megkezdődik – szögezte le Dr. Taybani Zoltán, hozzátéve, hogy a kialakult károsodás egy idő után már nem visszafordítható.

Számtalanszor egy súlyos érszövődmény, például szívinfarktus miatt válik csak ismertté a diabétesz. Kezelésének célja pont az ilyen súlyos szövődmények megelőzése, az életminőség, a kilátások javítása.

– Megfelelő vércukorcsökkentő kezeléssel kell fenntartani az úgynevezett normoglikémiát, azaz a normális vércukorszintet. A modern gyógyszerekkel és új típusú inzulinokkal ez ma már biztonságosabban és hatékonyabban érhető el, ám a cukorbetegség kezelése csak akkor lehet sikeres, ha a páciens megérti betegsége jelentőségét, és aktívan együttműködik az őt gondozó, szakmai csapattal. Dr. Taybani Zoltán kiemelte, fontos a rendszeres orvosi kontroll, labor-és szemészeti vizsgálat, valamint az érszűkület és a neuropátia (idegkárosodás) korai felismerését segítő lábvizsgálat.

Korai felismeréssel, életmódváltással elkerülhetőek a veszélyes szövődmények /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Leszkó András, a FitGastro tulajdonosa elmondta, az orvosokhoz hasonlóan ő is azt tapasztalta vendégein keresztül, hogy az elmúlt időszakban meghatványozódott az inzulin-rezisztenciával, cukorbetegséggel küzdők száma. A többszörös testépítő bajnok hangsúlyozta, ennek szerinte a helytelen életmód az egyik fő oka.

– A sok feldolgozott, túlízesített, túlcukrozott élelmiszer és készétel nem tesz jót az egészségnek. Megváltoztak az étkezési szokásaink, két nagy táborra szakadtunk: vannak, akik egyáltalán nem figyelnek magukra, mások nagyon egészség-és környezettudatos életet élnek – hangsúlyozta.

Leszkó András hozzátette, személyes indíttatása is volt arra, hogy elvégezze a Nemzetközi Fitnesz Akadémia életmód- és táplálkozási tanácsadói kurzusát és immár hat éve kínáljon konyhájukban a cukorbetegséget megelőző, valamint állapotjavító étkeztetést.

– A szervezetünkbe vitt ételeknek, az alapanyagoknak, az étkezések számának óriási jelentősége van. A magyarok rossz szokása, hogy feszülésig tömik a gyomrukat, amit nem szabadna. Az inzulinrezisztenciával küzdők például napi öt étkezéssel tudják kordában tartani a vércukor-és inzulinszintjük harmóniáját – részletezte, hozzátéve, hogy vendégeiknek mindig elmondják, az egészséges táplálkozás mellett sporttal is meg kell támogatni a testet.

Leszkó András szerint szinte mindegy, hogy sétálásra, szobakerékpározásra, erdei kirándulásra, vagy épp zumbára esik a választás, csak több legyen a mozgás, mint amit a távirányító kapcsolgatásával végzünk.

Ma már egyszerűbb a szövődmények megelőzése

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában két évvel ezelőtt nyitott meg a Békés Megyei Neuropathia Centrum, ahol speciális vizsgálóeszközökkel – Q-sense készülék, boka-kar index mérő készülék, kalibrált hangvilla – várják a pácienseket, melyek segítik a neuropátia, valamint az alsó végtagi érszűkület korai felismerését.

Dr. Taybani Zoltán centrumvezető elmondta, a szűrőközpontban a tipikus panaszokkal jelentkező betegek célzott vizsgálata mellett a panaszmentesek vizsgálatát is elvégzik. Az idegkárosodás és az érszűkület időben történő felismerésével megelőzhető a talpi fekély, sőt az amputáció.

A centrum 2019-es megnyitásával a szakemberek jelentősen növelni tudták a vizsgálatok számát, több száz esetben sikerült tisztázni a végtagi panaszok okát, a beállított kezelésekkel pedig mérsékelték a betegek panaszait, javították életminőségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában