tragédia

2021.11.25. 17:28

Két gázpalack is felrobbant a vésztői halálos tűzben

Életét vesztette egy 70 év körüli férfi szerdáról csütörtökre virradó éjjel Vésztőn, amikor otthonában felcsaptak a lángok. A szomszéd elmondta, hogy két gázpalack is felrobbant az égő épületben, tűzijátékhoz hasonlóan, és az ő háza is veszélyben volt. A környékbeliek szerint a bácsi egykor szénbányában dolgozott, és magának való volt, nem igazán fogadott el senkitől sem segítséget.

Licska Balázs

20211125 Vésztő Tűz ütött ki egy családi házban: éjfél előtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy családi ház tetőszerkezete ég Vésztőn, a Szabó Pál utcában. A bejelentő elmondása szerint nem kizárt, hogy egy ember és több gázpalack is van az épületben. képen: Hajdu Árpád szomszéd Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Teljesen kiégett, lakhatatlanná vált szerdáról csütörtökre a Szabó Pál utcai ház, a környékén igencsak érződött a korom szaga csütörtök dél körül is. Az udvaron összevissza dobálva hevertek a pusztító tűz által feketésre festett berendezési tárgyak, ruhadarabok.

Az utcafronti ablakon belesve bent is káosz uralkodott: minden megolvadt, összetört, a parasztház tetőszerkezete is beszakadva a földre került.

Miközben a macskák sétáltak a romok között, feltűnt, hogy az udvaron, sőt a kerítés előtt is kiürült sörös, röviditalos palackok csillogtak a napfényben, a postaládából pedig nem vették ki az érkezett küldeményeket. A járdát nem igazán lehetett használni, mivel ahogy az udvart, úgy a ház előtti területet is birtokba vette az akác szúrós hajtásaival.

Teljesen kiégett a Szabó Pál utcai ház Vésztőn, amely szerdáról csütörtökre virradó éjjel gyulladt ki /Fotók: Bencsik Ádám/

A környékbeliek azt mondták: a szemben, a Komlódi utcában lakók vették észre a bajt. A közvetlen szomszédnak, Hajdu Árpádnak is ők szóltak. Ő hozzátette, hogy még a hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt felrobbant két gázpalack az épületben, olyan volt, mintha tűzijátékoztak volna. Mivel a pernye jelentős része a házára hullott, amiben a szél is közrejátszott, úgy érezte, az otthona veszélyben van, ezért felszerelte a slagot, de mielőtt locsolni kezdett volna, meghallotta a szirénákat.

– Olyan volt, mint a katlan – írta le, hogy miként lángolt a szomszédos épület. Folyt a tévé, izzott minden.

Emlékei szerint az idős férfi veje bent akart menni az utcafronti ablakon keresztül – a rendes bejáraton nem lehetett volna a lángok miatt –, hogy kihozza és megmentse a bácsit, de nem tudott a rendkívüli hő és füst miatt. Aztán leszakadt a mennyezet is, mindent maga alá temetve.

A környékbeliek kifejtették, hogy a 70 év körüli férfi egykor szénbányában dolgozott. Hozzátették, hogy szerintük nem igazán adott magára, illetve arra sem, hogy rendben tartsa a környezetét. Egy régi és nagyon elavult kályhával próbált meleget teremteni otthonában, úgy vélik, lehet, hogy amiatt keletkezett a tűz.

A szomszédban élő Hajdu Árpád elmondta, hogy a széljárás miatt az ő házát is veszélyeztették a lángok.

Elmondták, hogy a bácsi rendkívül szívós, ugyanakkor magának való is volt. Hiába lakik a környékben a lánya és a veje, és ők hiába próbáltak neki segíteni, azt nem fogadta el sosem. Annyit engedett csak, hogy vigyenek neki ételt, de ha már a kapun be akartak menni, kitessékelte őket, mondva, hogy ő megold mindent egyedül.

Hősugárzó okozhatta a bajt

Hat járművel huszonkét hivatásos tűzoltó vonult a helyszínre, akik három irányból kezdték oltani a 90 négyzetméteres családi házat – közölték a katasztrófavédelemnél az esettel kapcsolatban. Ekkor már az épület egésze lángokban állt. A tűzben két gázpalack is felrobbant. A tűzoltók beavatkozás közben találtak rá a házban lakó idős férfi holttestére. A lángok továbbterjedését másfél óra alatt megakadályozták, az oltás csaknem három órát vett igénybe. Nem zárható ki, hogy a tüzet egy elektromos hősugárzó okozta, azonban a keletkezési körülményeket tűzvizsgálati eljárás tisztázza majd.

Az elmúlt időszakban országszerte többen vesztették életüket lakástűzben. Békés megyében pedig ez immár a negyedik eset volt, nemrég Dobozon követeltek áldozatot a lángok. A katasztrófavédelemnél felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, valamint hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

Kapcsolódó cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-idos-ferfi-eletet-koveteltek-a-langok-veszton-4538747/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában