infografikával

2021.11.01. 11:28

Drágulnak a házak Békés megyében is

A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békésben. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve, átlagosan 35 százalékkal drágultak meg a régióban található házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel háromnegyede a megyeszékhelyre fókuszálódott.

Busi Ottó

A Békés megyei panelek ma átlagosan már több mint kétszer annyit érnek, mint tíz esztendeje /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

Az idei év harmadik negyedévében értékesített ingatlanok adatai alapján vidéken, az ország keleti részén – így Békés megyében is – az átlagos négyzetméterár mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében stagnált. Éves viszonylatban azonban jelentős változásokat mutatnak a Duna House statisztikái.

– Megyénkben átlagosan 240 ezer forintos négyzetméteráron lehet ma hozzájutni egy panelotthonhoz, míg a téglalakások esetében ez az egységár 260 ezer forint. A tavalyi év azonos időszakához képest azonban a legnagyobb árváltozás a békési házak esetében prognosztizálható, idén már 43,8 százalékkal kell többet, 158 ezer forintot fizetniük a vevőknek négyzetméterenként – elemezte a régió piacát Kovács Péter, a békéscsabai Duna House csoportvezetője.

A Békés megyei panelek ma átlagosan már több mint kétszer annyit érnek, mint tíz esztendeje /Illusztráció: Shutterstock/

Hozzátette, a kereslet 69 százaléka így is a családi házakra összpontosul, szavai szerint főleg a Covid-járvány után kialakult élethelyzet miatt, amikor a legtöbben nagyobb térre, szabadságra vágynak, amit egy kert biztosítani is tud számukra. – A szeptemberig lebonyolított tranzakciók 26 százalékát a téglalakások adták, míg panelotthont a vevők mindössze 5 százaléka vásárolt Békés megyében. Ha viszont az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, akkor a legnagyobb mértékben a panelek értéke nőtt, ma már több mint kétszer annyit érnek, mint 2011-ben – egészítette ki.

Kovács Péter szerint az eladások közel háromnegyede a megyeszékhelyen realizálódott idén január-augusztus között. Az agglomerációba való kiköltözés tehát kevésbé jellemző a régióban, ami elsősorban a munkahelyek központosított meglétére vezethető vissza. Aki viszont vidékre vágyik, nagyrészt felújításra szoruló ingatlanba fektet, a kedvező ár miatt. Vásárlói szempontból továbbra is az első lakás vásárlása a legfőbb motiváció, amit a kisebb vagy nagyobb otthonba való költözés követ, eladói részről viszont a lakásméretváltás mellett az örökségből szerezhető hozam realizálása miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett. A befektetési célú vásárlás nem számottevő a békési lakások esetében, hiszen kisebb a lehetősége annak, hogy a tulajdonosok albérlőknek adhassák ki.

A Duna House Barométer harmadik negyedéves beszámolója alapján sem a befektetés motiválta elsősorban a vidéki vevőket. Eladói szempontból viszont az értékesítés legfőbb oka az ingatlanbefektetés eladása volt, arányuk egy év alatt 22 százalékponttal nőtt. Az így piacra kerülő lakások átlagosan 85 négyzetméter nagyságúak, amiért nagyságrendileg 36 millió forinthoz jutnak egykori tulajdonosaik.

Egymilliárd forintért hirdetik az orosházi ingatlant

A Duna House kínálatában a legdrágább ingatlan jelenleg egy, a világ bármely pontjáról vezérelhető orosházi „okosház”, amit több mint 964 millió forintért kínálnak megvételre. A 770 négyzetméteres, exkluzív kivitelezésű luxusingatlan egy 3 ezer négyzetméternél nagyobb, parkosított telken helyezkedik el fedett terasszal és 6 gépkocsi tárolására alkalmas garázzsal. A kétszintes épületben a 10 szoba mellett úszómedencével, szaunával és szoláriummal kiépített wellnessrészleg, valamint professzionális gépekkel felszerelt fitneszterem is található.

Ez a ház természetesen egy egyedi eset, magasan kiugró értékkel, nem is csoda, hogy a második legdrágább ingatlant már „csak” közel 150 millió forintért hirdetik. Különleges ügylet ez is, hiszen egy 190 négyzetméter alapterületű, teljeskörűen felszerelt, bevezetett étterem keresi új tulajdonosát Gyulán. A megyeszékhelyen a legmagasabb áron, 79 millió forintért egy új építésű, belvárosi családi ház szerepel a kínálatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában