Szarvas

2021.11.02. 20:00

Dr. Váradi László második otthonának tekinti Laoszt

Évtizedekkel ezelőtt kollégiumi szobatársai révén ismerkedett meg a Laoszi Népi Demokratikus Köztársasággal dr. Váradi László, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) nyugalmazott főigazgatója. Azóta a Délkelet-ázsiai ország komoly szerepet játszik életében. Ma már magyarországi tiszteletbeli konzuljának szerepét látja el, nemrég pedig Laosz Fejlesztéséért érdemrendet kapott.

Vásári Erzsébet

Laosz Délkelet-Ázsia egyik legtitokzatosabb országa. Meglehetősen zárt világ és a legszegényebb országok között tartják számon. Csupán az ENSZ humanitárius járatával lehet kéthetente odautazni, de országon belül is nehézkes a mozgás. Ugyanakkor Laosz és Magyarország között egy nagyon régi, emberi kapcsolatokra alapuló együttműködés van, ami oda vezetett, hogy 2019 márciusában a két miniszterelnök stratégiai partnerség szintjére emelte az országok közötti együttműködést.

Ehhez pedig elengedhetetlen volt dr. Váradi László, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatójának, negyven évnyi munkája, amiért őt, mint Laosz, magyarországi tiszteletbeli konzulját, a Magyar-Laoszi Baráti Társaság társelnökét és a Vitafort Agro Ázsia Zrt. vezérigazgatóját Bounnhang Vorachith, Laosz korábbi köztársasági elnöke a Laosz Fejlesztéséért érdemrendre terjesztette fel – írta meg a napokban a Newjság.

Képalá: Dr. Váradi László büszkén tekint vissza a Laoszra fordított negyven évre /Fotó: Babák Zoltán/

Megtudtuk, dr. Váradi László és a laosziak kapcsolata több mint ötven évre nyúlik vissza. Ekkor járt a Bánki Donát Gépipari Technikumba Budapestre, ahol volt két Laoszból érkezett osztálytársa, akik egyben szobatársai is voltak a kollégiumban. A Délkelet-ázsiai ország pedig eleinte véletlenszerűen, majd tudatosan, de mindig visszatért az életébe.

Negyven éve FAO-szakértőként és már HAKI munkatársként kezdte meg ottani munkáját. Eleinte egyéni szakértőként, később a bilaterális, majd a gazdasági és termelési kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepet, miközben mindig szem előtt tartotta a két ország közötti barátság erősítését. Ennek is köszönhető, hogy több mint tíz éve a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzuljának szerepét látja el hazánkban. A kitüntetett ugyanakkor hazai és nemzetközi, tudományos és technológiai együttműködések, majd 2009-től kötött segélyhitel-konstrukciók sorát követően egyre több fejlesztési és termelési projekt lebonyolításában vett részt. Egy most futó program keretében pedig halfeldolgozót, vágóhidakat és narancsfeldolgozót létesítenek az ottaniakkal együttműködve. Ezek során számos magyar kisvállalkozást hoztak már jó helyzetbe Laoszban.

Dr. Váradi László lapunk kérdésére elmondta, nagy örömmel és megtiszteltetésként fogadta a kitüntetést. Hozzátette, valóban sok idő eltelt, mióta először Laoszban járt, amit azóta is mindig szem előtt tart. Tulajdonképpen egyfajta missziónak tekinti a laosziakkal való kapcsolatát, ami nála azt jelenti, hogy ha már elkezdett valamit a világ egyik legszegényebb országában, akkor azt végig is viszi. Tehát szívügyének tekintette mindvégig a tevékenységét és jó érzés számára, hogy ezt Laoszban is észrevették és elismerték.

Értékekben bővelkedik Laosz

Dr. Váradi László kifejtette, ha valaki kimegy Laoszba, átérzi, amit ő. Az ország szegénysége ugyanis csak anyagiakban mérhető, mert érzésekben, szeretetben, kultúrában, vallásosságban és a természet megbecsülésében rendkívül gazdagok. Ő maga ezt nagyon sokszor átélte, és mindig vissza is vágyott. Elárulta, 1980 óta évente minimum kétszer, összesen körülbelül százszor járt Laoszban. A távolság miatt sosem ment rövid időre, két-három héttől három-négy hónapig terjedt az ott töltött ideje. Ami máig így van, hiszen jelenleg a harmadik agrárprogram fut a két ország között. Elmondta, az évtizedek alatt jelentős agrár- és személyes, baráti kapcsolatokra tett szert Laoszban, amit ma már második otthonának tekint. Büszkén is tekint vissza az elmúlt negyven évre, hiszen itt nem egy kis dologról, hanem két országról és azoknak kapcsolatáról van szó. Amiben számtalan élet, család és vállalkozás van benne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában