Galériával

2021.11.04. 16:28

Az 1956-os mártírokra emlékeztek Békéscsabán, a volt katonai laktanyánál

Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén, a volt katonai laktanyánál, a Kazinczy utcai emléktáblánál emlékeztek meg a nemzeti gyásznapon, csütörtökön délben 1956 hőseiről a városban. Beszédet mondott Szalay Ágnes történész, aki az akkori hősök, mártírok visszaemlékezéseivel kezdte, majd saját gondolatait tolmácsolta az emlékezők felé.

B. O.

20211104 Békéscsaba 56 mártírjaira emlékeztek fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Soha még egyszer nem lehet azt hagyni, hogy ember ember ellen forduljon, nincs jogunk ahhoz, hogy más életét elvegyük, se azért, mert kiáll egy eszme mellett, se más okból. Nekünk tanulnunk kell a hibánkból és emlékezni kell mindig. Nemcsak erre a két fiatalra, hanem mindenkire, aki életét adta, és valamilyen módon bántották azért, mert részt vett az 1956-os forradalomban – osztotta meg gondolatait, Szalay Ágnes.

Ezt követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, így tisztelegve a mártírok előtt, majd a Berényi úti temetőben Zsíros Mihály hadnagy, valamint Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjánál is megemlékeztek a hősökről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában