BÉKÉSCSABA

2021.11.19. 11:29

Afganisztántól a spanyol partokig mutatták be a migrációs helyzetet

„Burka és gumicsónak – a migrációs válság Afganisztántól a spanyol partokig” címmel rendezett programot a Mathias Corvinus Collegium Békéscsabai Képviselete és a Migrációkutató Intézet csütörtökön délután az MCC megyeszékhelyi központjában.

P. G.

20211118 Békéscsaba. MCC két vendége volt Novák-Varró Virág és Vargha Márk kutatók Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Novák-Varró Virág kutató Afganisztáni Iszlám Emirátus 2.0 címmel tartott előadásában azt járta körül, hogy mi történt az országban, amióta a tálibok a ’90-es évek után, idén augusztus közepén ismét átvették a hatalmat. A szakértő izgalmas kérdésnek nevezte, hogy miként valósul meg az új állam, mennyire tudják majd megtartani a hatalmukat, az kiterjed-e az egész ország területére, vagy esetleg belső ellenállás kibontakozik-e. A talibán egyelőre nem képes kontroll alatt tartani a teljes területet. A kutató kitért arra is, hogy Afganisztánban óriási gazdasági válság alakult ki, ami egy humanitárius krízist idézett elő, és így milliók éheznek.

Novák-Varró Virág (középen) és Vargha Márk /Fotó: Imre György/

Az ENSZ szerint a lakosság 53 százaléka mélyszegénységben, kritikus életfeltételek között él. Ez sokakat arra kényszerít, hogy elhagyják otthonaikat, sok a belső menekült, sokan az ország iráni és pakisztáni határai felé indultak, előbbi részen van némi esélyük, hogy átjussanak a határon. A folyamat kritikus biztonsági kérdéseket vet fel, amely Törökországon keresztül továbbgyűrűzhet Európa fel.

Vargha Márk kutató Napfény, tenger, fásultság – mediterrán EU-tagországok fél évtizedes küzdelme a frontvonalban címmel tartott előadásában elmondta, a mediterrán térség Európa kiemelt pontja migráns szempontból. Az elmúlt öt-hat évben Görögországra és Olaszországra figyeltek, utóbbi kapcsán például arra, hogy a Salvini-féle intézkedések hatására tengeren meg lehet-e állítani a folyamatot. Kiemelte a Nyugat-Balkánon Szerbia fontosságát, illetve európai integrációját.

A szakember szólt az európai érdeklődés homlokterébe került négy, a térséget érintő migrációs útvonalról. Mint mondta, a járványhelyzet miatt kicsit visszaesett a migráció, de az utóbbi időben ismét emelkedtek a számok. Hozzátette, nem csak a migráció miatt, de annak hatására belpolitikai folyamatok is elkezdődtek több országban, ahol a kormányok nem tudták kezelni a migráció kérdését, például Görögországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában