világnap

2021.11.17. 18:26

A koraszülöttekért ragyogott lilában a gyulai kastély

A koraszülöttek világnapja alkalmából idén is lilába borult a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont szerdán délután. Évek óta hagyomány, hogy az épület lila világítást kap november 17-én. 2011 óta a koraszülöttek világnapja ez a dátum, amelyen a szakmai szervezetek, civil közösségek világszerte tájékoztató eseményeket, családi napokat rendeznek, és emblematikus épületeket világítanak lilával, ami a koraszülött babák nemzetközi színe.

P. G.

20211117 Gyula Koraszülött világnap alkalmából lilára szinezték az Almássy kastélyt Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Kora- szülöttmentő Alapítvány elnöke elmondta, esztendőről esztendőre a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és az Almásy-kastély Látogatóközponttal közösen szervezik meg az eseményt Gyulán. Az épület lilára színezésével felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra. Az 1500 gramm alatti súllyal született babákra akár 2-3 hónapnyi kórházi ápolás is várhat a koraszülött intenzív osztályon.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Kora- szülöttmentő Alapítvány elnöke /Fotók: Imre György/

A terhesség 37. hete előtt érkező gyermekeknek és édesanyjuknak a nehézségek ellenére sem kell lemondaniuk az ölelésről, az egymással való oly fontos érintésről. A nap 24 órájában az anyuka ott lehet gyermeke mellett a koraszülött intenzív osztályon.

A világnap célja, hogy a kockázatokra ráirányítsa a figyelmet és érzékeltesse, az érintett gyermekek, családok és egészségügyi szakemberek micsoda küzdelmet vívnak. A lila szín pedig szimbolizálja a bátorságot, a reményt és a hitet egyaránt. Az esemény a kastély lilára „színezésével” kezdődött, amit a köszöntők követtek. Este Pepe Manó adott „Kora-koncertet”, és meglepetések is várták az érkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában