Békéscsaba

2021.11.08. 11:14

Felújítás: a lakók szerint nem azt kapták, amit ígértek nekik

Nem azt kapták a Kazinczy-lakótelep 2. szám alatti tömblakásokban élők, mint amiről szólt a korábbi megállapodás, mint amit a felújítás előtt ígértek nekik a Békéscsabai Lakásszövetkezetnél – állították a hírportálunknak panaszkodó lakók. A lakásszövetkezet szerint viszont kellően tájékoztatták őket arról, hogy a 95 millió forintos beruházás mit tartalmaz, és minden meg is valósult.

Licska Balázs

Tyichiné Zsíros Ágnes, Lipták Anikó Ágnes és Csiakiné Dékány Veronika szerint nem úgy valósult meg a korszerűsítés, ahogy azt annak idején ígérték a lakóknak /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Körbeszigetelték négy oldalról a házat, korábban egy másik vállalkozó kiépítette a kéményrendszert is – mutatta a Kazinczy-lakótelep 2. szám előtt a hírportálunknak panaszkodó három lakástulajdonos, Tyichiné Zsíros Ágnes, Lipták Anikó Ágnes és Csiakiné Dékány Veronika, aki küldöttként a kapcsolatot is tartja a Békéscsabai Lakásszövetkezet és a lakók között.

Hozzátették, hogy ennél többről szólt volna az az energetikai beruházás, amiről még 2017-ben döntöttek. Sorolták: az akkori ígéretek szerint alul és felül egyaránt szigetelték volna a födémet, korszerűsítették volna a villamos hálózatot. Ám ezek elmaradtak. Mint ahogy az is szerintük, hogy a felújítással csak nyerhetnek a 39 lakás tulajdonosai.

Tyichiné Zsíros Ágnes, Lipták Anikó Ágnes és Csiakiné Dékány Veronika szerint nem úgy valósult meg a korszerűsítés, ahogy azt annak idején ígérték a lakóknak /Fotó: Bencsik Ádám/

– 2018 novemberében elkezdték a munkát, aztán problémája akadt a kivitelezőnek, és másfél év szünet következett. Tavaly év elején volt egy lakógyűlés, ami a meghívó alapján a „korábbi döntés megerősítéséről” szólt. Írásban nem kaptunk se előtte, se ott semmit, csak szóban mondták el, hogy mit tartalmaz a beruházás, illetve, hogy mit fedezünk önerőből, hitelből és lakástakarék-pénztárból. Az egész arról szólt, hogy csupán a kivitelező módosul, nem pedig a beruházás műszaki és anyagi összetétele – folytatták. Annyira várták a beruházást és azt, hogy amit elkezdtek, fejezzék be, hogy igent mondtak.

– De csak a négy falat szigetelték. Amikor ezt szóvá tettük, akkor azt felelték a Békéscsabai Lakásszövetkezetnél, hogy erre szavaztunk – ecsetelték a jelenlévők. Tyichiné Zsíros Ágnes és Csiakiné Dékány Veronika hozzátették: később ők írták alá hitelesítőként a gépelt jegyzőkönyvet – amire szintén hivatkoznak a lakásszövetkezetnél –, de az eredeti jegyzőkönyvvel nem volt lehetőségük összevetni.

– Érdekes, hogy a gépelt jegyzőkönyvön elírták a lakógyűlés dátumát, és ahol a beruházást részletezték, franciaerkélyekről is szó van. A Kazinczy-lakótelep 2. alatt nincsenek franciaerkélyek – mondták, utalva arra, hogy számos, egyéb furcsaságot is tapasztaltak. Akkor, amikor összevetették a határozat szövegébe írt egységárakat és futamidőket, nem egyeztek a másik oldalon táblázatba foglalt összegekkel.

Hozzátették, többször próbálták kikérni a papírokat a beruházás részleteiről, valamint arról, hogy az egy összegben közölt emelés miként áll össze, de nem kaptak segítséget annak megértéséhez. Elmondták: amikor még csak arról volt szó, hogy négyzetméterenként nagyjából 170 forinttal nő a közös költség havonta, már akkor voltak, akik sokallták az összeget. Ezt írásban is megküldték a lakásszövetkezetnek. Ehhez képest most 234 forinttal fizetnek többet.

– Sokkal több dolog belefért volna a beruházásba a 2017-es tájékoztatás szerint, mint ami végül tavaly megvalósult. De az nem megoldás, hogy széttárják a kezüket a lakásszövetkezetnél, és azt mondják, hogy a korábbi költségvetés alul volt árazva, hogy most ugyanabból a pénzből csak ennyire futotta – hangsúlyozta Csiakiné Dékány Veronika. Úgy véli, nem kaptak kellő tájékoztatást a beruházásról, aminek birtokában felelősségteljes döntést hozhattak volna, emiatt rendőrségi feljelentést is tett.

Két lehetőséget kínáltak fel

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél elmondták: tavaly év elején arról tájékoztatták a lakókat, hogy az elindult felújítás nem tud megvalósulni. Két lehetőséget kínáltak: vagy abbahagyják, vagy folytatják, viszont változik, csökken a műszaki tartalom – elmarad a tetőszigetelés –, mert a költségekbe csak annyi fér bele. Hangsúlyozták: dönthettek volna a lakók máshogy is, de 13 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett úgy határoztak, folytatják a korszerűsítést.

Kiemelték: felolvasták a tételes költségvetést, azt, hogy kinek mennyit kell fizetnie, és ez nem is változott, mindenkitől annyit kérnek. A jegyzőkönyveket pedig a lakógyűlés helyszínén aláírták, majd hitelesítették azok, akik most panaszkodnak. Aláhúzták azt is: előre egyeztetett időpontban bárki betekinthet a szerződésekbe, a dokumentumokba, hiszen semmi sem titkos, és a küldött többször is járt a lakásszövetkezet ügyfélszolgálatán ebben az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában