Kondoros

2021.10.14. 12:15

Szülőhelyén pihenhet meg Kepenyes Pál

Szülőhelyén helyezik örök nyugalomra Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművészt, 1956-os szabadságharcost, aki életének 95. évében a közelmúltban hunyt el a mexikói Acapulcóban.

Ny. L.

A Mestert evangélikus szertartás szerint búcsúztatják október 22-én, 11 órakor a kondorosi temetőben. Az evangélikus szertartást Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Tuska Tibor evangélikus lelkész vezeti. Búcsúbeszédet mond Fekete Péter kulturális államtitkár.

Kepenyes Pál 95 évesen hunyt el

Kepenyes Pál munkássága elismeréseként tavaly március 15-én kapta meg a Kossuth-díjat. Mint megtudtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a világszerte elismert művészt, aki mindig Kondorost tartotta otthonának. 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tíz évi börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki. Ezután részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcban, végül november 21-én elhagyta az országot. Tanulmányait Párizsban fejezte be, az 1960-as évek elején Mexikóba költözött, ott lett világhírű szobrászművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában