Természettudományos műhely

2021.10.04. 19:23

Százmillió forintos fejlesztés valósul meg az orosházi Táncsics gimnáziumban

A Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium a Szegedi Tudományegyetemmel kötött megállapodás alapján 2019 óta rezidensközpontként működik. Az együttműködés Az óvodától a diplomáig, Óvodától a munka világáig, A nyitott iskola tanuló társadalom programokban teljesedik ki. A tehetséggondozás számos területet, a természettudományost is érinti. Ehhez lesz XXI. századi laborháttere is a gimnáziumnak egy százmillió forintos fejlesztésnek köszönhetően. Aki segíti ebben a középiskolát, az a volt tanítvány, dr. Kaáli Nagy Géza.

Cs. I.

20200619 Orosháza Dr. Kaáli Géza és családja személyesen mutatta meg pénteken a sajtó képviselőinek egykori házukat Orosházán, a Könd utcán, amit emlékházzá alakítottak át. Januárban egy véletlen folytán sikerült megvásárolni a régi ingatlant. Korhűen visszaállították az eredeti állapotát. Képen: A nappaliban dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója, dr. Kaáli Géza és a ház korábbi tulajdonosa, Dura Zsuzsanna Fotó: Csete Ilona CSI Békés Megyei Hírlap

Fotó: Csete Ilona

Az óvodától a diplomáig program keretein belül Tehetség – Híd elnevezés alatt elsősorban a természettudományok területén (SZTE Tudós Akadémia, Junior Akadémia, SZTE Kutató Iskola stb.) alakult ki eredményes és modellértékű együttműködés. Annak érdekében, hogy az iskola a legmagasabb szintű oktatást tudja nyújtani, az Öveges Program lehetőségeire pályázatot nyújtott be, hogy fejleszthesse a természettudományos infrastruktúrát. Bár kedvező szakmai értékelést kaptak, végül elutasító döntés született. Dr. Blahó János, a gimnázium igazgatója, ekkor az iskola egykori tanulójához és legjelentősebb mecénásához, dr. Kaáli Nagy Gézához fordult. A professzor a Szegedi Tudományegyetem orvosi karán szerzett diplomát, ahol később – támogatói tevékenységéért – a Senator Honoris Causa címet is megkapta.

Dr. Blahó János és dr. Kaáli Nagy Géza számos, a középiskolát és a várost érintő fejlesztésekben partnerek /Fotó: BMH/

Volt iskolájának elkötelezett segítője, s ennek köszönhetően a Táncsics gimnáziumban több mint három évtizede működik a Kaáli tehetségtámogató díjak program: az országos tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérő diákok és felkésztő tanáraik részesülnek általa elismerésekben. Dr. Kaáli Gézát a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért a kormány 2012-ben Kármán Tódor díjjal tüntette ki.

Az új természettudományos műhely létrehozásának költségeit előzetesen 100 millió forintban határozták meg. Kaáli professzor egykori gimnáziuma és egyeteme közös célkitűzéseit messzemenőkig támogatja. Úgy döntött, hogy annak megvalósítását megfinanszírozza. Dr. Kaáli Géza elmondta, hogy Orosháza díszpolgáraként és az egyetem szenátoraként kötelességének tekinti az ilyen irányú társadalmi felelőségvállalást is. Az iskola javaslata alapján – melyet az érintettek elfogadtak – az új létesítmény a Kaáli természettudományos tehetséggondozó műhely elnevezést kapja.

– Iskolánkban a természettudományi tárgyakat emelt óraszámban sajátítják el a fiatalok. Szent Györgyi Programban részt vevő diákjaink, tanáraink vannak, viszont kiváló laborhátterünk nincs – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Blahó János. Az igazgató hozzátette, a fejlesztés során nem falakat akarnak bontani, hanem a XXI. század elvárásainak megfelelő labort kívánnak felszerelni a meglévő, az épület 2. emeletén lévő régi biológiai, biokémiai tantermekben. Lesznek még felkészülési termek és előadó. Ebbe a környezetbe helyezhetik majd a módszertani továbbképző központjukat is a Táncsics falain belül. Elérhetővé teszik ezt a szuper helyet a környékbeli diákok előtt is, esélyt adva a tehetség kibontakoztatásának.

A Táncsics egykori diákja segíti középiskoláját

S hogy jelenleg hol tartanak a közös munkával? Dr. Kaáli Nagy Géza elmondta, a megfelelő környezet kialakítása mellett (a fejlesztés áll majd 30 százalékban az átalakításból, 70 százaléka a műszerbeszerzésből) fontos, hogy minél többek értesüljenek erről a fantasztikus lehetőségről. Egy középiskola életében egy ekkora értékű fejlesztés nem mindennapi történet.

– Az érdem a Táncsics gimnáziumé, hiszen kidolgoztak egy ilyen fantasztikus programot. Az eddigi szakmai munka, amit a pedagógusok és a diákok már elértek, őket igazolják. Ami pedig meghaladja a kereteiket, abban én segítek, mint egykori táncsicsos diák – tette hozzá a professzor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában