kiállítás

2021.10.02. 15:45

Százhatvan éve nyílt meg a kevermesi posta

Postatörténeti kiállítással és megemlékezéssel ünneplik a településen, hogy 160 évvel ezelőtt nyílt meg a település postája.

Cs. I.

A pénteki megnyitó előtt egykoron a postához kötődők, volt dolgozók is érkeztek, hogy együtt elevenítsék fel sok évtizedes emlékeiket és a tablókon látható fényképekről felidézzék, kikkel s hogyan dolgoztak együtt. A régi eszközök, pecsétek, tábori levelezőlapok, kevermesi bélyegzővel ellátott képeslapok, postás kerékpár, régi telefon, szemlekönyv, írógép, petróleumlámpa is ott sorakozik a könyvtárban, hogy a kíváncsi érdeklődők előtt felvillantsa a régi postás életet, a hozzájuk fűződő szakmai ismereteket. Az anyagot a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány biztosította, de azt a helyi könyvtár és a posta munkatársai kiegészítették.

Magyar Gézáné volt a postavezető 1984-1994 között

Lantos Zoltán polgármester köszöntőjében emlékeztetett, településük 200 éves, 160 éve pedig a posta meghatározza a mindennapokat. Hangsúlyozta, elismert szakma a postásoké, annak a képviselői köztiszteletnek örvendenek.

Volt postai dolgozók találkoztak a megnyitón, együtt nosztalgiáztak /A szerző felvételei/

Kevermesen az 1800-as évek közepéig nem volt posta, az akkori postautak elkerülték a vidéket. 1867-ben, a kiegyezésnek köszönhetően, első lépésként 1858-tól levélszedőség működött a településen, 1861-ben önálló postamesterség nyílt Kevermesen. Ez 1948-ig működött postamesteri hivatalként, postamestere Svábi Margit volt, aki az átszervezés után még húsz évig irányította a posta munkáját hivatalvezetőként, 1969-ig. Új posta 1984-ben épült a községben. Korszerűsödött a felszereltség, a technikai és informatikai ellátottság folyamatosan, átalakult a szolgáltatási paletta, modernizálódott és bővült a posta tevékenysége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában