2021.10.24. 15:28
Pálinkaként, kompótként is szeretjük a birsalmát
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát, és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. A férfiak inkább a birspálinka alapanyagaként hasznosítják. Régen Békésben ennek az őszi gyümölcsnek nagy keletje volt, és mára sem szorult teljesen háttérbe.
Azt mondják a vidéki emberek, hogy ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Nos, megyénk nem a szőlőültetvényeiről híres, így birsből is jellemzően csak egy-két fát ültetnek a kiskertekben.
– A birsalma a löszös és nem a kötött talajt, az erős feketeföldet szereti, ami megyénkre igazán jellemző
– hangsúlyozta Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere.
– Mi is más területekről vásároljuk a gyümölcsöt, és most a kedvező időjárás kedvez az utóérlelésének, a ládákban beérik, becukrosodik. A birsalmából készített pálinka az egyik legnépszerűbb ital kompótos, mély illattal, csodás aromával. Birskörtéből is főzünk pálinkát, ennek citrusosabb, élénkebb az ízvilága – tette hozzá.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a birsalma és -körte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz, és nagyon finom.
Olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. Ez a gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll. Az ebből készített birsalmasajt pirított dióval egyszerűen fenséges, hasonlóan a lekvárhoz. A birsalma mellett a kacsának is szezonja van, a birsalmás kacsa- vagy vadkacsaleves különlegesen ízletes étel.
A birsnek az almával és a körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.
Élettani hatásai közül kiemelhető, hogy leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedőknek különösen ajánlják napi fogyasztását. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. Emésztési problémák esetén is jól használható.
Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, jelenleg 750–850 forint körül alakul a birsalma kilója az üzletekben, piacokon. A fiatalabbak a naspolyához hasonlóan kevésbé ismerik, de ha megkóstolnak egy birsalmakompótot vagy -pálinkát, közelebb kerülnek hozzá. Rájönnek arra is, hogy elődeinknél miért volt ez az egyik legkedveltebb gyümölcs.
Hatvanegy esztendeje készíti
A békéscsabai Barna Jánosné néhány éve szakácskönyvünkbe beküldött birsalmasajtreceptjével nyert, 61 éve készíti az édességet. Ahogy mondta, a családjában ma is ez a leginkább kedvelt karácsonyi finomság.
Hozzávalók két rúd édességhez: 1 kg birsalma, 10 dkg darabolt dió (ez elhagyható, de megéri beletenni), 80 dkg cukor. Elkészítés: a birsalmákat megmossuk, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, krumplinyomón áttörjük. Kizsírozott lábasban feltesszük főni a masszát. Az első forrás után belerakjuk a cukor felét, majd a második forrás után a másik felét. Ettől számítva lassú tűzön egy órát főzzük. Levéve belekeverjük a diót, és így, forrón, kiolajozott formákba tesszük. Amikor kihűlt, papír kéztörlőre borítjuk. Amíg teljesen meg nem szikkad, naponta forgatjuk.