könyvtár

2021.10.25. 17:29

Ötszáznál több könyvet is kikölcsönzött már a mezőhegyesi Kovács Józsefné

A mezőhegyesi könyvtár hűséges olvasója a 77 éves Kovács Józsefné. Az országos könyvtári napok keretében is részese volt a programoknak, ott beszélgettünk Ilonka nénivel, aki évtizedek óta a Békés Megyei Hírlapnak is előfizetője. A hírek és a szépirodalom „nagyfogyasztója” ő.

Csete Ilona

A könyvtár 27 ezer 324 darabos állományának több mint 7 ezer kötete szépirodalom. Ezt keresi a felnőtt (40 év feletti) olvasók egy része. Ábrahám-Furusné Bozó Éva könyvtáros azt is elárulta, hogy az aktív látogatók (majd félezren) számára nagyon sok programot szerveznek, megszólítják a nyugdíjasokat, az iskolásoknak a könyvtárhasználatban nyújtanak segítséget, de foglalkoznak a hátrányos helyzetű emberekkel, a fogyatékossággal élőkkel.

Az iskolai tehetséggondozás is szívügyük. Népszerűsítik tevékenységüket és minden eseményükön keresztül az olvasást. Kínálatukat, az újdonságokat saját honlapjukon, a közösségi felületeken, a helyi lapban igyekeznek megmutatni.

Tavaly például 345 könyvvel gyarapodott az állományuk, ebből 153 a gyerekeknek szólt.

Vannak olyan hűséges könyvtárhasználók, mint Kovács Józsefné, akit a pandémia se tántorított el az olvasás szeretetétől. Sőt! Amikor nem lehetett személyesen kölcsönözni, akkor összekészítettek Ilonka néninek a kedvére való regényeket, köteteket és azt a Mezőhegyesi Általános Művelődési Központ portáján létrehozott „könyvtárponton” vehette át.

Kovács Józsefné ötszáznál több könyvet elolvasott /A szerző felvétele/

– Hűséges olvasójuk vagyok – mesélte mosolyogva az nyugdíjas asszony, aki a könyvek iránti szeretetéről egy kis füzetet is vezet. Feljegyzi, melyik kötetet olvasta már. Sőt, azt is leírja, ha egy-két jó gondolat megragadja.

– Amikor, immáron 11 éve elveszítettem a férjemet, úgy éreztem, kell valami, amivel kitöltöm a sok szabadidőmet. Beiratkoztam a könyvtárba, azóta 534 könyvet kölcsönöztem és elkötelezetten, rendszeresen olvasok. Van saját könyvtáram is, mert hajdan voltam könyvklubtag, onnan is kaptam köteteket. Azt veszem észre magamon, hogy egyre többet és többfélét olvasok. Nyitott vagyok számos témára. Egy dolog nem érdekel, a krimi. Félős vagyok, ennyi erre a magyarázat – mondta nevetve.

A szépirodalmi soron kereste a kedvére való könyvet ottjártunkkor. De kedveli a történelmi és önéletrajzi témájú köteteket is.

– Most jöttem rá, milyen nehéz volt gyermekként a kötelező irodalom néhány regényének a befogadása. Felnőttként, élettapasztalattal a hátam mögött sokkal élvezetesebb azokat a könyveket újra elolvasni – osztotta meg észrevételeit a nyugdíjas, aki a nagyobb lélegzetű regények mellett rövidebb novellákat is olvas, ezeket inkább napközben. No és a napilap sem marad ki a sorból.

Rejtvényfejtés az agytorna

Kovács Józsefné elárulta, hajdan több lapot is előfizettek családjában, mára megmaradt a megyei napilap és az azzal érkező női magazin. Imád rejtvényt fejteni:

– Nem a nyeremény motivál, hanem az agytorna, ami ezzel jár – avatott be szokásaiba Ilonka néni, aki találkozásunkkor nyolc elolvasott kötetet hozott vissza a könyvtárba és vitt magával hét kiválasztottat. Mint mondta, ezek lesznek ennek a hónapnak az olvasási élményei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában