békéscsaba

2021.10.20. 19:52

November végére elkészül a Fürjesi út, kiváló minőség vár a sofőrökre

November végén forgalomba helyezhetik a Fürjesi utat, amely a Csanádapácai utat, a 47-est, a 44-est és az M44-est köti össze. Jelenleg a befejező munkálatok, apró simítások vannak hátra – mondta el Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Licska Balázs

Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy a Fürjesi út rendkívül forgalmas, egész Békés megye számára fontos utakat köt össze, és gyorsabb eljutást biztosít azoknak, akik Dél-Békésből érkeznek az M44-es felé, illetve akik Dél-Békésbe tartanak az M44-es felől.

Aláhúzta:

az elkészülte után a szakasz 444-es számmal másodrendű főútként fog üzemelni, tehát kiváló minőséggel találkozhatnak az arra közlekedők.

Lényegesnek nevezte, hogy a Fürjesi út forgalma elkerüli majd a várost, ami elsősorban Jamina számára jelent könnyebbséget, a nehézgépjárművek nem terhelik a belterületi szakaszokat. Kiemelte: az M44-es és a Csanádapácai úti ipari park között közvetlen összeköttetést tesz lehetővé, ami – mint ahogy az egyeztetések során elhangzott – szintén szempont a betelepülő cégek számára.

Az országgyűlési képviselő elmondta: az elmúlt években jelentősen javult Békéscsaba közúti elérhetősége. Megépült az M44-es Tiszakürt és Kondoros, majd Kondoros és Békéscsaba között, és egy újabb, immár a Tisza folyón is átmenő szakaszát ugyancsak átadnák ebben az évben.

Herczeg Tamás beszélt a Fürjesi út jelentőségéről a 47-esen lévő körforgalomnál /Fotó: Imre György/

A Fürjesi út a megyeszékhelyet délről, nyugatról elkerülő útnak mondható. Emellett a Modern Városok Program keretében komoly útfejlesztés érinti Békéscsabát: utat építenek az eddig földes utcákban, valamint korszerűsítik a leginkább elaggott részeket. Szólt arról, hogy a hamarosan elkészülő Építők útja a Lencsési-lakótelep és a környező városrészek, valamint a Kétegyházi úti munkahelyek között teremt az eddiginél közvetlenebb kapcsolatot. Ez a projekt folytatódik jövőre, szintén a Modern Városok Program keretében.

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, évekkel ezelőtt született meg a Fürjesi út ötlete, amely a Modern Váro­sok Program keretében, a kormány támogatásából épült meg. Látták, hogy Dél-Békés felől sok mezőgazdasági termék, zöldség és gyümölcs, valamint ipari alapanyag érkezik Békéscsabára, majd halad innen tovább akár Budapest, akár Szeged vagy Debrecen irányába, és hogy az ezeket szállító teherautók jelentősen terhelik a városi utakat, főleg Jaminában.

A Fürjesi út adott volt, azt az önkormányzat anno a Szabadság termelőszövetkezettől örökölte meg. És így adott volt a lehetőség is, hogy a szakasz korszerűsítése, szélesítése után összekössék a Csanádapácai utat a 47-essel, a 44-essel, valamint immár az M44-esre is fel lehet hajtani. Hozzáfűzte, a Fürjesi út lényegében elkerülő útként szolgál, az azon közlekedők időt és kilométert spórolhatnak meg, és ezzel nagyban segítik a Jaminában lévő üzemeket is.

– Ismét egy olyan fejlesztés valósult meg, amely Békéscsaba javára válik. Egyrészt csökken a nehézgépjárművek száma a városon belül, azok nem teszik tönkre a belterületi utakat, másrészt azzal, hogy nem lesz olyan komoly forgalom, mérséklődik a balesetveszély is

– hangsúlyozta.

Kisebb munkálatokat még el kell végezni

A beruházó NIF Zrt.-nél ismertették: a tavaly év elején indult ötmilliárd forintos beruházás összesen nyolc kilométert érint. Az M44-es Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán megépült egy csomópont, amely a 44-essel biztosít kapcsolatot. A 44-es 750 méteres részén megerősítették a burkolatot, majd 5,2 kilométeren 2x1 forgalmi sávos összekötő út épült a korábban meglévő önkormányzati út nyomvonalán. A Csanádapácai út 2,1 kilométeres szakaszát szintén megerősítették, szélesítették.

Ahol a Fürjesi út keresztezi a 44-est, a 47-est és a Csanádapácai utat, körforgalmak épültek, valamint a Csanádapácai úti ipari parkhoz járműosztályozós csomópontot alakítottak ki. A Fürjesi út mentén kerékpárutak vagy szervizutak épültek, biztosítva ezzel a biciklis hálózat folytonosságát a város külterületén. Sorolták, miszerint pár helyen a padkát rendezik, forgalomtechnikai munkák folynak, a közvilágítást építik ki. A munkák előrehaladása alapján november végén forgalomba helyezhetik a Fürjesi utat.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-iden-elkeszulhet-a-furjesi-ut-3994171/

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/ujabb-harom-kilometerrel-bovult-az-m44-4346540/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában