Mezőberény

2021.10.05. 13:00

Habsurg Ottó életútját mutatják be a kiállításon

Habsburg Ottó – életút és örökség címmel nyitottak tárlatot a Mezőberényi Városi Könyvtár aulájában.

beol.hu

Életút és örökség címmel nyílt Habsburg Ottó életének kiemelt állomásait felelevenítő kiállítás hétfőn a mezőberényi művelődési központban. A megjelenteket Siklósi István polgármester köszöntötte, aki személyesen is találkozhatott 2003-ban Habsburg Ottóval, amikor a város díszpolgárává avatták. Felidézte, hogy egy nagyon közvetlen egyéniséget ismert meg, aki olyan tartással rendelkezett, melyet tanulni nem lehet, arra születni kell.

Pröhle Gergely részletesen szólt a kiállítási anyagról /Fotó: BMH/

Mint az az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ oldalán olvasható, Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy a háború idején a spanyolországi emigrációban élő, hazánk nyelvén taníttatott Habsburg Ottó magyarul is érettségizett, ám ezeknek a tanulmányoknak kivitelezése azokban az időkben nagy logisztikai feladatot jelentett a családnak. Az alapítványi igazgató kifejtette, ez a következetes és kitartó oktatás is hozzájárult ahhoz, hogy később Habsburg Ottó nem támogatta a vasfüggönyt, hanem Európa egységében látta a jövőt.

– Az Európai Parlamentben, a német Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként magyarul elmondott beszédei széles körben tudatosították, Magyarországnak megkérdőjelezhetetlen helye van kontinensünk intézményrendszerében, intellektuális- és értékközösségében – fogalmazott.

A kiállítás november 4-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában