Klímatudatos várospolitika

2021.10.15. 06:55

Fontosnak tartják a csabai fák ügyét

Felelősen kell gazdálkodni a város zöld vagyonával – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka. Az előterjesztésére, kérésére megnézik, hogy jelenleg milyen szabályok alapján védik a fákat, a cserjéket, illetve, hogy hogyan lehetne mindez hatékonyabb. Ennek mentén helyi rendelet is születhet a témában. Kiemelte: ezzel üzenik, a város vezetése fontosnak érzi a klímavédelmet.

Licska Balázs

20211008 Békéscsaba Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka, önkormányzati képviselő Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Egyre inkább látható, hogy a klímaváltozás az egyik legfenyegetőbb veszély, amivel manapság az emberiségnek szembe kell néznie – fogalmazott Opauszki Zoltán. Régen vagy még soha nem volt olyan forróság és aszály, mint az idei nyáron, a következményeket mindenki érezhette. Úgy véli, ezt a problémát a felelős döntéshozók nem tehetik félre. Tenniük kell az önkormányzatoknak, a vállalkozóknak, a civil szervezeteknek, az embereknek, a politikusoknak is.

– A fák és cserjék, azaz a fás szárú növények védelméről szóló előterjesztés is egy ilyen, jövőbe mutató, a klímavédelmet elősegítő anyag – folytatta a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka. A cél az, hogy egy olyan szabályozást alkossanak, amellyel elkerülhetik a mostani és jövőbeli zöldterületek, zöld felületek rongálását, pusztítását, értékcsökkenését­; valamint amely biztosítja a fák, a cserjék védelmét, szabályozza a kivágásokat és a pótlásokat­.

Opauszki Zoltán szerint klímatudatos várospolitika kell /Fotó: B. Á./

Példaként említette, hogy az áramszolgáltató megbízásából végzett gallyazások is kavartak indulatokat a városban. Emellett tudomása szerint Békéscsabán eddig nem határozták meg, hogy milyen időszakban lehet fát, cserjét kivágni, pedig a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakra tilalmat kellene elrendelni. Bár van számtalan rész, amit szabályoznak központi és helyi regulák, azok számos kérdéssel nem foglalkoznak. Emellett fontos: az önkormányzatok előírhatnak a törvényinél szigorúbb helyi szabályozást.

– Egy klímabarát településnek meg kell teremtenie a megfelelő jogszabályi környezetet is, hogy valóban klímabarát lehessen, maradhasson. Klímatudatos várospolitikára van szükség, felelősen kell sáfárkodni a város zöld vagyonával, amely ugyanolyan érték, mint bármelyik közmű, legyen az út vagy vezeték – emelte ki. Már a beruházások tervezésénél figyelembe kell venni a klímavédelmi szempontokat, a fák és a cserjék jelenlétét, és csak akkor szabad azokat kivágni, ha az tényleg elkerülhetetlen.

Emellett manapság, amikor az emberek számára a hétköznapokban rengeteg informatikai alkalmazás érhető el, akkor az önkormányzatnak is szüksége van egy olyan térinformatikai rendszerre, fakataszterre, amely átfogó módon képes információt, elemezhető adatot szolgáltatni. Arról, hogy a közterületeken pontosan hol és milyen fajta növények találhatók, azok milyen állapotban vannak, milyen korúak, szükség lehet-e valamilyen beavatkozásra.

– A rendelet megalkotása egy üzenetet is hordoz, miszerint azt, hogy az önkormányzat elkötelezett a fák, a cserjék védelmében – hangsúlyozta Opauszki Zoltán. Elmondta, hogy tanácsnokként fontos feladatának érzi a város, valamint a példamutató tevékenységet folytató civil szervezetek, például a Hatvanezer Fa Egyesület, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vagy a génbankot fenntartó Körös Klub közötti párbeszéd megteremtését, hogy kéz a kézben dolgozzanak a zöld vagyonért.

Szigorúbb szabályozás lépne életbe

A városi közgyűlés felkérte dr. Bacsa Vendel jegyzőt, hogy vizsgálja meg, milyen intézkedésekkel lehetne előrelépni a cél érdekében. Az ajánlást áttekinti egy bizottság, amelyben helyet kapott Szarvas Péter polgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző, Hanó Miklós alpolgármester, Opauszki Zoltán tanácsnok és Szente Béla önkormányzati képviselő. A bizottság feladata lesz, hogy dolgozzon ki egy javaslatot, és ez alapján hozhat döntést még idén a városi közgyűlés az észszerű szabályokról.

Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta: megbízták a jegyzőt, hogy terjesszen elő egy olyan szabályozási módszertant, amellyel hatékonyabban védhetik a növényeket. Kiemelte: az ­önkormányzat eddig is jogkövető volt, rengeteget tesz a közterületen lévő 64 ezer fa érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak idős, túlérett fák, amelyeket élet- és vagyon­védelmi szempontból nagyobb figyelemmel kell gondozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában