békés megye

2021.10.22. 15:00

Fontos vízügyi kérdések kerültek szóba a kétoldalú találkozón

Magyar–román határvízi bejárást tartottak a közelmúltban – tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A román delegáció a magyar területen kitüntetett érdeklődést mutatott a korszerűsített szükségtározók gépészeti megoldásaival kapcsolatban, így megtekintették a Kisdelta és a Mályvádi árvízi szükségtározók megnyitási helyeit.

P. G.

A közös munkának operatív jelleget kölcsönzött a Biharugrai fenékgát helyszíni szemléje­, mert a Holt-Sebes-Körös ökológiai vízpótlásának gazdaságos megvalósítása a fenékgát duzzasztási szintjének legalább 50 centiméteres megemelésével valósulhatna meg. Ez a fejlesztés közvetlenül érinti a román fél belvízelvezetési érdekeit, ezért csak abban az esetben valósítható meg, ha érdeksérelem nélküli műszaki és szabályozási megoldások alakíthatók ki.

A Kisdelta árvízi szükségtározónál is jártak /Fotó: KÖVIZIG/

A Kövízig olyan megoldást vázolt, melynek megvalósítását követően a romániai gravitációs belvízelvezetés feltételei jobbak lennének, mint a jelenlegiek. A kölcsönös előnyök megteremtésének lehetősége egyúttal azt is jelenti, hogy a munka határon átnyúló magyar–román közös projekt keretében valósulhatna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában