Mathias Corvinus Collegium

2021.10.13. 19:58

Felkarolják a Békés megyei tehetségeket

Több megyei településről húsz általános iskolás és mintegy negyven középiskolás diák vesz részt a Mathias Corvinus Collegium égisze alatt szeptemberben kezdődött ingyenes békéscsabai képzéseken. A szervezet a tehetségek felkutatásában és gondozásában vállal kulcsszerepet az egész Kárpát-medencében.

Papp Gábor

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) huszonöt éve működő tehetséggondozó intézmény Magyarországon, amely az általános iskolától az egyetem végéig, sőt még azon is túl nyújt ingyenes képzéseket a legtehetségesebb magyar fiatalok számára – fogalmazott az MCC szerda délutáni békéscsabai sajtótájékoztatón Orbán Balázs.

A miniszterhelyettes, a collegium kuratóriumi elnöke elmondta, a tavalyi év különösen jelentősnek számított, hiszen

az országgyűlés úgy döntött, az MCC Alapítványt bízza meg, hogy az egész Kárpát-medencében építse ki a magyar tehetséggondozás szerteágazó intézményrendszerét.

A collegium idén szeptembertől már huszonhárom helyszínen van jelen, ebből tizennégy az anyaországban, a többi a határon túl, Erdélyben és Kárpátalján található.

Az MCC szerdán nyilvános szakmai napot tartott, amelynek középpontjában a klímatudatosság állt /Fotó: Lehoczky Péter/

Terveik szerint a Felvidéken, a Délvidéken, Bécsben és egyéb nyugati városokban is elérhetők lesznek majd a képzéseik. Orbán Balázs kifejtette, amikor a terjeszkedés üteméről döntöttek, tudatosan úgy határoztak, az ország legkisebb megyeszékhelyén, Szekszárdon, illetve a Viharsarokban mindenképpen már az első körben elindítják a kezdeményezést.

Így szeptemberben Békéscsabán elérhetővé vált a Fiatal Tehetség (FIT) Program és a középiskolás program is.

Szólt arról, hogy jelenleg átmeneti helyszínen folynak a képzések, de szeretnének egy még méltóbb otthont találni. Kiemelte, valamennyi vidéki településen arra törekednek, hogy műemléki, reprezentatív értékkel bíró, de felújításra szoruló épületet hozzanak helyre, és ott alakítsák ki helyi központjukat.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Orbán Balázs miniszterhelyettes /Fotó: Bencsik Ádám/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, olyan szervezet kezdte meg a működését Békéscsabán, amely megtalálja, felkutatja és gondozza is a tehetségeket. A szerdán elkezdődött békéscsabai pályaválasztási vásárra is utalva kifejtette, nagyon fontos, hogy a tehetségek itt maradjanak, vagy tanulmányaik után visszatérjenek.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte,

a sztereotípiákkal ellentétben a fiatalok közül sokan áldoznak arra, hogy szabadidejükben is új ismeretekre tegyenek szert.

Ezt bizonyítja az is, hogy MCC keretében húsz általános iskolás és közel negyven középiskolás diák kezdte meg a képzéseket a városban.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, nagyon lényeges, hogy a megye népességmegtartó ereje növekedjen. Kitért a pályaválasztási vásárra, a szakképzés fontosságára, a gazdaság motorját biztosító szakmunkások digitális kihívásokra való felkészítésének fontosságára.

Mittag Mónika: a collegium keretében szeptembertől elérhető a középiskolás program.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kiművelt emberfőket fel kell karolni, hiszen ők lehetnek, akik a megye erejét növelni tudják. Hozzátette, a kormányhivatal közelmúltban újjáalakult tudományos tanácsa és az MCC között biztosan találnak közös, együttműködési pontokat.

Sokszínű képzések Békéscsabán

Mittag Mónika, az MCC békéscsabai képviselet-vezetője elmondta, a városban, a collegium keretében szeptembertől elérhető a középiskolás program, amely kiegészíti az iskolai oktatást. A diákok hetente új és új információkkal bővülő online kurzusok közül választhatnak, egyebek mellett a pszichológia, a jog, a nemzetközi kapcsolatok, a közgazdaságtan, az íráskészség területén,. Továbbá anyanyelvi tanárok közreműködésével ugyancsak ingyenes angol és német nyelvórákat is biztosítanak számukra. Táborok, kirándulások, egyetemi városokba szervezett szombati programok ugyancsak színesítik a palettát.

A Fiatal Tehetség (FIT) Program az általános iskolák ötödik évfolyamától indult Békéscsabán, de felmenő rendszerben évről évre bővülni fog. A gyerekek a teljesség igénye nélkül a művészet és matematika, a kreativitás és térlátás, a drónok, a robotika és a filmkészítés rejtelmeibe is betekinthetnek, de érzékenyítésen is részt vehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában