Békéscsaba

2021.10.02. 11:35

Előfordulnak torlódások, de nincs káosz az utakon

Olykor, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban dugók alakulnak ki Békéscsaba belvárosában, erre panaszkodik több autós is a közösségi portálon. A hírportálunknak nyilatkozó gépjárművezető-szakoktató szerint nincs káosz, bár valóban előfordulnak torlódások. A közútkezelőnél elmondták, az elmúlt időszakban többször is felborult a zöldhullám a Bartók Béla úton, de a hibát kijavították. A Kórház utcai hidat korszerűsítik, jövő áprilisig zárták le.

Licska Balázs

A Bánszki utcában rendszeresen felgyűlnek az autók reggelente /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Nem változott jelentősen Békéscsabán a forgalom nagysága az elmúlt években, leszámítva azt, amikor a járvány miatt többen maradtak otthon. Komolyabb változást az hozhat, amikor elkészül az épülő Fürjesi út, mivel a délről érkező átmenő forgalom elkerülheti majd a belvárost – ismertették a közútkezelőnél hírportálunk kérdésére.

Jól működnek a lámpák a Bartók Béla úton

Elmondták: az elmúlt egy hónapban többször előfordult, hogy a Bartók Béla úton egy hiba miatt a zöldhullám felborult. Azóta a problémát orvosolták, így a lámpák újra összehangoltan működnek. A minap a Derkovits sor–Bánszki utca, illetve az Árpád sor–Bánszki utca kereszteződésében lévő jelzőlámpa szintén meghibásodott, de a gond okát még aznap megszüntették­.

Hangsúlyozták: nemcsak a Bartók Béla úton lévő jelzőlámpákat hangolták össze, hanem a fő csapásirányokban a legtöbbet, így a Szarvasi úton, a Jókai utcában vagy a Temető soron is, és a fő irányokhoz az egyes kanyarodó irányokat ugyancsak igazítot­ták. Úgy vélik, a jelenlegi összehangolás a környezeti adottságokat figyelembe véve megfelelő.

Az összehangolás sebességére nincs konkrét szám, de alapesetben az 50 kilométer/órás a legideálisabb. Ez változhat attól függően, hogy a forgalom milyen átlagsebességet tud tartani, és lehet, hogy a kanyarodók vagy a parkoló, manőverező járművek miatt csupán 30-40 kilométer/órával tud haladni a forgalom. Ilyenkor az összehangolási sebességet ez alapján célszerű megválasztani. Hangsúlyozták, miszerint csúcsidőszakokban – azaz reggel 8 és délután 4 óra körül – egy jól összehangolt rendszerben is előfordulnak torlódások.

A Bánszki utcában rendszeresen felgyűlnek az autók reggelente /Fotó: Bencsik Ádám/

A tanévkezdés is hatással van a forgalomra

– Valóban érzékelhető, hogy helyenként megnőtt a forgalom Békéscsabán, ennek több oka van – ismertették a rendőrségen. A Bartók Béla úton nemrég megváltozott a közlekedési lámpák működése – hangsúlyozták, hogy a lámpákat nem a rendőrség, hanem a közút kezelője programozza –; a Kórház utcai híd lezárása miatt pedig a forgalom egy része átterelődött a Gyulai útra. Emellett a tanévkezdés szintén befolyásolja a városi közlekedést.

Hozzátették: minden szep­temberben erősödik a forgalom a Gyulai, a Bartók Béla és a Dobozi úton, illetve az iskolák környékén. Szep­temberben azoknál az intézményeknél, ahol rendszerint torlódás alakul ki, a rendőrök figyelik és szükség esetén segítik a forgalmat. Vannak gyermekek, akiket egész ­évben a szüleik kísérnek, visznek iskolákba, de vannak, akiket csak az első hetekben. Miután újra megszokták, hogy mire kell vigyázniuk, a diákok önállóan közlekednek, így csökken a forgalom­.

A rendőrségnél elmondták: a tanítás és a hivatali munka kezdetéhez, végéhez igazodóan a legforgalmasabb a 7 és 8.30 óra, valamint a 16 és 17.30 óra közötti időszak. Mindig figyelmesen és türelmesen kell közlekedni, de ezekben az órákban ez különösen igaz.

Aki siet, induljon pár perccel korábban

– Kétségtelen, hogy előfordulnak torlódások, de káosz nincs. A panaszkodók vélhetően nem szoktak hozzá ahhoz, hogy két–három lámpaváltást is várniuk kell, mire átjuthatnak egy-egy kereszteződésen – fogalmazott Horváth László gépjárművezető-szakoktató. Hozzátette: elkezdődött a tanév, beköszöntött a hűvösebb idő, többen ülnek autóba, mint hetekkel ezelőtt.

Elmondta: például a Bartók Béla vagy a Gyulai úton, ­illetve azon iskolák környékén érzékelhető fennakadás, ahova sok diákot visznek. Ám, mivel a dugók gyakorlatilag megszűnnek és jelentősen csökken a járművek száma az utakon 8 óra után, látható, hogy nincs probléma a közlekedés szervezésével. Azt tanácsolta: az, aki sietne, és látja, hogy az időjárás, például eső miatt vélhetően többen lesznek az utakon, induljon el pár perccel korábban, és akkor időben meg is érkezik.

Tudomása szerint folynak egyeztetések, hogy a városi sportcsarnoktól egészen az evangélikus gimnáziumig tartó szakaszon alakítsák át a lámparendet, hogy a Gyulai és a Széchenyi úton folyamatosan haladhassanak az autók, legyen zöldhullám. Információi szerint azt is tervezik, hogy a Szeberényi térnél a Luther utcáról ne csak balra és jobbra lehessen kanyarodni, hanem lehessen a Kiss Ernő utca irányába egyenesen is hajtani, ami nagy segítség lesz akkor, ha véget ér a Kórház utcai híd felújítása.

Jövő áprilisig tart a lezárás a Kórház utcai hídnál

Mivel korszerűsítik, lezárták a Kórház utcai hidat, és a korlátozás várhatóan jövő áprilisig tart. A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: a kivitelező megfelelő ütemben halad a munkálatokkal. Bár a vállalkozó mindent megtesz, hogy a szerződésben foglalt áprilisi határidő előtt végezzen, a hídépítés bonyolult és időigényes feladat, ráadásul téli időszak következik.

Hangsúlyozta: a projekt összetett. Megszüntetik a híd szerkezetének hibáit, új pályaburkolatot és szélesített járdakonzolt építenek, és a híd eredeti arculatát is minél teljesebb körűen helyre kell állítani. Kiemelte: nemcsak a híd újul meg, hiszen tájépítészeti, út- és forgalomtechnikai feladatok ugyancsak akadnak, de a munkák érintik a közvilágítást, a hírközlési kábeleket és az ivóvízvezetéket is. Emellett korszerűsítik a Kiss Ernő utca Teleki utca és a híd közötti szakaszát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában