galériával

2021.10.16. 19:27

Elhozták az édes életet Békésre

Első alkalommal rendezték meg a Békési Édesség Show-t szombaton délután, a helyi Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

P. G.

20211016 Békés Első Békési Édesség Show fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Megnyitó beszédében Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke elmondta, ha az édes ízről szólunk, számtalan kellemes képzettársításunk keletkezik, számtalan kellemes dolog jut eszünkbe.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke

– Az édes, az édesség szónak rengeteg pozitív jelentéstartalma van – fogalmazott, majd kitért arra, hogy a cukrászat egyfajta reneszánszát éli hazánkban, egyre magasabb nívójú termékek születnek, miközben a kiváló hagyományos alapanyagot is egyre nagyobb teret nyernek.

Kiemelte,

a városnak saját tortája van, Békés tortája néven, amely a település cukrászdáiban kapható. Hangsúlyozta, ez is egy fontos, identitást erősítő tényező.

Serfecz Dávid, a főszervező Békési Fiatalokért Egyesület elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Édesség Show-t Mucsiné Fodor Hajnalka ötletgazda-cukrászmester kezdeményezésére, amivel a városban és a megyében is egyfajta újdonságot szerettek volna teremteni.

Serfecz Dávidtól megtudtuk, volt bonbonkészítő-bemutató, Bartus Dóra olimpiai aranyérmes cukrász a cukorvirág készítésének rejtelmeibe engedett betekintést. Szegfű Katalin gasztrotörténeti előadást, Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács-bemutatót, Martikán Andrea pedig marcipánfigura készítéssel egybekötött előadást tartott.

Mucsiné Fodor Hajnalka elmondta, hiánypótló szándékkal hívták életre a rendezvényt, ami már első alkalommal is jelentős érdeklődés mellett zajlott. Hozzátette, a programot tudatosan úgy állították össze, hogy abban minden sütemények iránt érdeklődő találjon a kedvére valót, illetve vásárlási lehetőséget is biztosítottak.

– Emellett neves, a saját területükön kiváló előadókat hívtunk meg, akik többségével személyes kapcsolatban állunk – fogalmazott. A tortaversenyre Békésről és az ország több tájáról, így például, Szegedről Berettyóújfaluból, Túrkevéről húsz torta érkezett. A Mucsiné Fodor Hajnalka, Bartus Dóra és Kertészné Kozma Enikő, a Békés tortája verseny idei győztese alkotta zsűri nemzetközi pontozás szerint döntött a helyezésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában