Körös-Maros Nemzeti Park

2021.10.21. 21:00

Együtt járták a természetet a kéktúrázókkal

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódott a Magyar Természetjáró Szövetség által október 9-én megszervezett Kéktúrázás Napjának programjába.

N. T.

Az akció célja az volt, hogy egyetlen napon bejárják az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát, azaz 2580 kilométert. A távolságot 143 szakaszra osztották, melyek közül nyolc érintette a Körös-Maros Nemzeti Park területét, összesen 148,1 kilométer hosszon.

– Nyolc munkatársunk vállalkozott tehát arra, hogy a jelentkező túrázókat elkísérje és hasznos információkkal lássa el az adott szakaszon – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Az országban összesen 3240 túrázó rótta a jelzett útvonalakat, s estére a jeladók segítségével a rendezvény honlapján méterre pontosan kirajzolódott az Országos Kékkör útvonala. A nemzeti park munkatársai az említett nyolc útvonalon összesen 67 túrázót kísértek az őszi napsütéses időben.

A Körösladány és Csolt Monostor közötti 23,4 km-es szakasz bejárására tizenhárom túrázó vállalkozott. Az út során gyönyörködhettek a lila színben pompázó sóvirágokban és őszirózsákban.

– A Körös árterében haladva a fák rejtekéből gyakran felcsendült a zöld küllők jellegzetes kacagása, s szemünk elé került egy-egy kék és széncinege is. Láttunk az ártérben néhány szürke gémet, nagy kócsagot és tőkés récét is. A fák talán éppen ebben az időszakban a legszebbek, a sárga, zöld és rozsdabarna színek különböző árnyalatai váltják egymást – írják a beszámolóban.

A Csolt Monostor és Okány közötti, 14,5 kilométeres szakasznak tizenegy túrázó vágott neki. Jöttek vendégek Debrecenből, Békésről és Békéscsabáról is. A jó hangulatú túra mindvégig szép, vénasszonyok nyarát idéző, őszi napsütésben zajlott. Vésztő közelében, a régi, felhagyott szőlőskertek között több csapat énekesmadár mozgott. A mezőgazdasági területeken a ragadozó madarak közül leginkább egerészölyveket láttak, s megfigyeltek egy földről felrepülő réti fülesbaglyot is.

Az Ecsegfalva és Dévaványa közötti, 16,5 kilométeres szakaszon 10 vendéget kísért végig a nemzeti park munkatársa. Ecsegfalváról a régi vasúti töltés nyomvonalán haladtak Dévaványa felé. Két helyen is megálltak: a Túzokvédelmi Állomás közelében, valamint Réhelyen, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Munkatársuk mindkét helyszínen rövid előadást tartott a Körös-maros Nemzeti Park Igazgatóság túzokvédelmi, illetve ökoturisztikai tevékenységéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában