hagyomány

2021.10.22. 21:09

Csodák a karanténból: népi díszítőművészek állítottak ki Jaminában

Hímzéssel díszített ruhák, blúzok és szoknyák, párnák, táskák, játékok kaptak helyet többek között a békéscsabai népi díszítőművész szakkör kiállításán, ami Csodák a karanténból címmel pénteken nyílt a Jaminai Közösségi Házban. A tárlat november 11-ig tekinthető meg.

L. B.

20211022 Békéscsaba Népművészeti kiállítás a Jaminai közösségi házban a képen Pethő Ibolya szervező Szente Béla intézményvezető Barát Éva szervező fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A szakkört vezető Baráth Éva elmondta: az elmúlt két év, azaz a járvány miatt karanténos időszak termését állították ki. Érdekességként megosztotta: egy anyagra felvitt, azaz drukkolt egy mintát, amit mindenki otthonában külön-külön kidíszített, és ezeket aztán összevarrták, és így alkották meg az összetartozás jelképeként szolgáló terítőt.

Pethő Ibolya, Szente Béla igazgató és Baráth Éva /Fotók: Bencsik Ádám/

De készítettek karácsonyi manókat, sőt a bölcsődéseknek, óvodásoknak, fejlesztő központoknak babzsákokat, memóriajátékokat, a kórházban lévő gyerekeknek pedig zokniból babákat.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója kiemelte: a népi díszítőművész szakkör nemcsak hagyományt őriz, hanem újabb tradíciókat is teremt míves módon, például Jamina varázsa néven vadonatúj hímzésmintát alkottak.

A tagok remek közösséget alkotnak, folyamatosan képzik magukat, a járvány ideje alatt is aktívak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában