Markku Virri

2021.10.15. 13:44

Békéscsabán járt a finn nagykövet

Békéscsabán járt Finnország magyarországi nagykövete, Markku Virri. Csütörtökön ellátogatott a megyei könyvtárba és a Kollaborba, ahol találkozott a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör tagjaival, majd pénteken a városházán egyeztetett Szarvas Péter polgármesterrel.

Licska Balázs

20211015 Békéscsaba VA megyei könyvtárban és a Kollaborban járt csütörtökön Markku Virri finn nagykövet. Haris Éva tolmács, Markku Virri és Szarvas Péter pénteken a városházán. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Jól érezte magát csütörtökön a megyei könyvtárban és a Kollaborban, a baráti kör tagjainak társaságában – kezdte Markku Virri. A nagykövet elmondta, pénteken Szarvas Péter polgármester tájékoztatta a város gazdasági és kulturális életéről, valamint a megyeszékhely finnországi testvértelepülésével, Mikkelivel való kapcsolatáról. Szarvas Péter is úgy értékelte, hogy

hasznos programokon vehetett részt a diplomata csütörtökön a megyei könyvtárban és a Kollaborban, és hogy megismerkedhetett Békéscsaba gasztronómiai kincseivel, így a csabai kolbásszal és a pálinkával is.

Elmondta: pénteken a városházán az aktuális zöld beruházásokról beszélt a nagykövetnek, szólt a két napelemparkról, a geotermikus technológia kiépítéséről. Elhangzott: évek óta szelektíven gyűjtik a békéscsabaiak a szemetet, és az újrahasznosítható hulladékok feldolgozása is megoldott. Hogy mérsékelhessék a porhatást, utat építenek a földes utcákban. Jelezte: elektromos buszokat vásárolnának, és Békéscsaba igazi kerékpáros város, amikor csak tehetik, a helyiek biciklivel közlekednek.

A megyei könyvtárban és a Kollaborban járt csütörtökön Markku Virri finn nagykövet /Fotók: Imre György/

Kiemelte, hogy a város az M44-esen megközelíthető, hogy hamarosan kormányzati döntés születhet a repülőtér fejlesztéséről. Hangsúlyozta, hogy Békéscsaba kész befektetőket fogadni.

Ezért arra kérte Markku Virrit, hogy ha ismer olyan finn céget, amely területet, kedvező helyet keres magának a letelepedésre, akkor a békéscsabai lehetőséget mindenképpen említse meg.

Haris Éva tolmács, Markku Virri és Szarvas Péter pénteken a városházán.

Az egyeztetésen szóba került az is, hogy a Nokia jelen van Magyarországon, kétezer embernek ad munkát; hogy a női röplabdacsapatnak Salla Karhu személyében van finn válogatott játékosa. De beszéltek a Formula-1-es autóversenyző, Kimi Räikkönen további pályafutásáról és a finn jégkorong-válogatottról is. Markku Virri a Nokiával kapcsolatban elmondta: erősen jelen van itthon a finn cég, és a Kollaborban a régi Nokia telefonokból nyílt kiállítást is megnézte.

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör elnöke, Lupták Zoltán – aki korábban diplomataként dolgozott az ezer tó országában – elmondta:

negyven éve kötött testvérvárosi megállapodást Békéscsaba és Mikkeli, a békéscsabai baráti kör 1982-ben jött létre.

A társaságnak 20-30 aktív tagja van, kapcsolatban vannak az északiakkal, akik legutóbb két éve jártak Békéscsabán. Igyekeznek a jó finn gyakorlatokat elhozni, és megemlítette: a megyei könyvtárat anno finn módszer alapján alakították ki, a Kollabor is követi a finn mintákat – ezért is vitték el a nagykövetet ezekre a helyekre.

Aki megszerette a várost és akit megszerettek

Békéscsaba és a finn Mikkeli kapcsolata Királyvári Károly egykori válogatott futballistának, az Előre legendás játékosának köszönhető, aki játszott Mikkeliben, megszerette a várost, a város pedig őt. Sokat tett azért, hogy a két település között testvéri megállapodás jöhessen létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában